Niks is vervelender dan een nieuwe smartphone die vol apps staat waar je toch niks mee doet. Wil je vooraf geïnstalleerde apps verwijderen, volg dan deze stappen.

Apple en veel fabrikanten van Android-telefoons hebben de neiging om hun toestellen vol te stoppen met ‘handige’ apps. Sommige hiervan, zoals de calculator en geluidsrecorder, kunnen van pas komen, maar er zijn ook genoeg (denk aan Tips of Aandelen) die je waarschijnlijk nooit gebruikt. In de meeste gevallen kun je dit soort vooraf geïnstalleerde apps verwijderen. OnlySim laat zien hoe.

Vooraf geïnstalleerde apps verwijderen op een iPhone

Nog niet zolang geleden was het onmogelijk om vooraf geïnstalleerde apps op een iPhone, iPad of iPod touch te verwijderen.

Sinds iOS 10 kun je standaard-apps als Podcasts, Zoek Mijn Vrienden, Home, Tips en Aandelen eindelijk wissen. Dat gaat zoals je gewend bent: houd het app-icoontje even ingedrukt en druk op het kruisje om de app te wissen. Apple heeft de apps in de App Store gezet, zodat je ze opnieuw kunt installeren als je ze per ongeluk hebt verwijderd.

Houd er wel rekening mee dat het verwijderen van sommige apps gevolgen kan hebben voor andere diensten van Apple. Denk hierbij aan CarPlay, maar ook de widgets in het Berichtencentrum.

Vooraf geïnstalleerde apps verwijderen in Android

Of en welke standaard-apps je kunt verwijderen is bij Android afhankelijk van je toestel. De Google Pixel en Nexus-modellen draaien op een relatief pure versie van Android, met alleen Google-apps die je in principe niet kunt verwijderen. Bij Samsung-toestellen is dat een ander verhaal: de fabrikant levert een eigen homescreen en een behoorlijke lading apps mee. Veel daarvan kun je verwijderen door naar ‘Instellingen > Apps’ te gaan en de desbetreffende app te verwijderen.

Krijg je de apps op die manier niet weg, dan zul je iets meer moeite moeten doen. Experts kunnen hun toestel rooten om beheersrechten te krijgen en met Titanium Backup ongewenste apps verwijderen. Dat brengt echter de nodige risico’s met zich mee en is erg ingewikkeld als je er geen ervaring mee hebt. Op zustersite Android Planet kun je dit stappenplan bekijken om vooraf geïnstalleerde apps te verbergen zonder dat speciale toegang benodigd is. Opgeruimd staat netjes!