Waarschijnlijk betaal je maandelijks een vast bedrag voor je telefoonrekening. Dat is echter anders als je meer data, minuten en sms’jes gebruikt. Met deze tips van OnlySim kun je op je telefoonrekening besparen.

1. Gebruik wifi

De makkelijkste manier om te besparen op je telefoonrekening is door gebruik te maken van wifi. Veel mensen hebben een beperkte databundel en kunnen niet continu hun 3G- of 4G-verbinding gebruiken. Daarom is het verstandig om waar mogelijk te verbinden met wifi, om kosteloos te internetten.

Wel is het belangrijk om te checken of het wifi-netwerk te vertrouwen is. We raden aan om openbare wifi-netwerken te vermijden omdat ze vaak onbeveiligd zijn, waardoor kwaadwillenden gemakkelijk je internetverkeer kunnen afluisteren.

Maak allen gebruik van beveiligde wifi-netwerken van bedrijven of personen die je vertrouwt. Is er geen internetverbinding beschikbaar, schakel dan wifi weer uit. Zo voorkom je dat je toestel blijft zoeken naar wifi-netwerken, wat een negatieve invloed op je smartphone accu heeft.

2. Dataverbruik bijhouden

Het is al een tijdje mogelijk om op Android en iOS je dataverbruik bij te houden. Zo zie je snel hoeveel data je hebt verbruikt en welke apps de grootste dataverbruikers zijn. Ga op Android naar ‘Instellingen → Datagebruik’ om je dataverbruik te checken en een datalimiet in te stellen. Door dat laatste blijf je altijd binnen de databundel. Heb je een iPhone, navigeer dan naar ‘Instellingen → Mobiel netwerk’ om te kijken welke apps de meeste MB’s verbruiken. Tevens kun je hier instellen welke apps wel of niet van een mobiele internetverbinding gebruik mogen maken.

telefoonrekening besparen

Ook handig: veel providers hebben een eigen app waarmee je je verbruik in de gaten kunt houden. Vaak heb je tevens de optie om een bel- en dataplafond in te stellen om hoge buitenbundelkosten te voorkomen. Soms moet je voor deze optie wel even inloggen op de website van de desbetreffende provider.

3. Maak gebruik van chat-apps

Laten we eerlijk zijn: wie sms’t er nog tegenwoordig? WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger zijn immers veel populairder en zijn ook nog eens gunstiger voor je telefoonrekening. Gebruik chat-apps om te voorkomen dat je belminuten verliest en met een hoge telefoonrekening wordt geconfronteerd. Het versturen van berichten met WhatsApp of Telegram is gratis, verbruikt weinig data en is goed beveiligd. Veel chat-apps laten je bovendien (video)bellen.

4. Bellen met chat-apps

Tegenwoordig beschikken veel chat-apps over een belfunctie. De populairste is die van WhatsApp, waarmee je via voip een gesprek met anderen start. Ben je verbonden met een wifi-netwerk, dan bel je helemaal gratis. De belfunctie van WhatsApp verbruikt overigens geen belminuten, maar MB’s. Dat betekent wel dat wanneer je op 3G of 4G zit, er MB’s van je databundel afgaan. Ook Viber en Skype zijn populaire apps om mee te bellen.

telefoonrekening besparen

5. Check je gebruik in het buitenland

Ga je op vakantie of verlaat je om een andere reden voor langere tijd het land? Controleer dan altijd eerst je telefooninstellingen en ga na hoe het zit met jouw abonnement in het buitenland. Heb je een buitenlandbundel ingeschakeld of geeft je provider je de mogelijkheid om zonder extra kosten in het buitenland te bellen en internetten, dan kun je je mobiele verbindingen aan laten staan. Let wel goed op dat je de bel- en datalimieten niet overschrijdt.

Zorg in alle andere gevallen ervoor dat roaming uitstaat. Ga op Android naar ‘Instellingen → Meer (bij Draadloos en netwerk) → Mobiele netwerken → Gegevensroaming’ om de functie uit te schakelen. Op je iPhone schakel je de roaming-functie uit door naar ‘Instellingen → Mobiel netwerk’ te gaan en op het schakelaartje achter ‘Dataroaming’ te tikken. Zo voorkom je onverwachte en eventueel hoge kosten.

6. Apps op de achtergrond

Veel Android- en iOS-apps hebben een synchronisatiefunctie waarmee data op de achtergrond wordt gesynchroniseerd. Dat is handig voor apps als Facebook en Twitter, maar het proces kan onverwachts veel data gebruiken.

Vaak is het per app mogelijk om in te stellen wanneer data wordt gesynchroniseerd. Hierbij is het raadzaam om de app minder frequent te laten synchroniseren. Ga bijvoorbeeld terug van één keer per uur naar één keer per vier uur. Ook kun je vaak de synchronisatiefunctie helemaal uitschakelen, als dat je voorkeur heeft.

7. Gebruik de besparingsfunctie van apps

Verschillende apps hebben een databesparende functie ingebouwd voor gebruikers met een beperkte databundel. Een voorbeeld hiervan is Chrome, dat de hoeveelheid gegevens die wordt gedownload beperkt wanneer je de functie inschakelt. Ook via de instellingen van WhatsApp kun je databesparing inschakelen.

Overigens kun je ook terecht in de App Store of Google Play voor een app om het mobiele datagebruik te beperken. De beste is Onavo Extend, dat je mobiele dataverkeer comprimeert en toont welke apps de meeste MB’s verbruiken. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS .

8. Sluit een sim only abonnement af

Met een sim only abonnement betaal je alleen voor je bel- en surfgedrag en niet voor de smartphone waar je wellicht helemaal geen behoefte aan hebt. Misschien voldoet het huidige model nog prima of heb je een goede aanbieding gezien voor een los toestel. OnlySim zet de beste only sim-aanbiedingen op een rij en helpt je bij het maken van een keuze. In onze keuzehulp kun je aangeven wat je behoeften zijn en krijg je advies op maat.

Wil je juist langer doen met de accu van je smartphone? Dat kan! Check onze tip voor het verlengen van je smartphone accuduur.