Jezelf uitschrijven bij dure sms-diensten kan lastig zijn. Vaak zit je na het invullen van je telefoonnummer bij een prijsvraag direct vast aan een duur abonnement. OnlySim legt uit hoe je deze betaalde sms-diensten blokkeert.

Zo kun je dure sms-diensten blokkeren

Je bent vast wel eens in aanraking gekomen met een banner of e-mail waarin verteld wordt dat je de nieuwste smartphone of een extreem hoog geldbedrag hebt gewonnen, mits je jouw telefoonnummer invoert. Vaak zijn deze aanbiedingen niet echt. Vrijwel niets is immers gratis, en in plaats van de nieuwste iPhone zit je vast aan een dure sms-dienst.

Valse berichten vind je terug in allerlei vormen. In zo’n bericht wordt op je goedgelovigheid ingespeeld en om je telefoonnummer gevraagd. Deze vul je dan in en in tegenstelling tot wat je verwacht, meld je je aan voor een betaalde sms-dienst.

De winacties zijn door de jaren heen gehaaider geworden, dus schaam je niet als je per ongeluk in een van deze lokkertjes bent getrapt. Je kunt inzicht krijgen in je betaalde sms-diensten door de rekening van je mobiele telefoon of abonnement te checken. Als je voor een abonnementsdienst hebt moeten betalen, dan staat dat op de factuur zoals het onderstaande voorbeeld. Via de factuur word je verwezen naar Payinfo. Op deze website kun je bekijken voor welke sms-diensten je je hebt aangemeld.

sms diensten blokkeren

Payinfo

De website Payinfo is een initiatief van de providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Payinfo wordt aangeboden door Stichting Gedragscodes Mobiele diensten. Iedere partij die betrokken is bij het aanbieden van sms- en mobiele internetdiensten moet zich melden bij Payinfo. Via Payinfo kun je je betaalde diensten inzien en meteen opzeggen. Door onderstaande stappen te volgen, ben je er binnen enkele minuten van af:

  1. Voordat je naar Payinfo.nl gaat, is het raadzaam om de sms-dienst die je een berichtje stuurt een sms-bericht terug te sturen met ‘STOP’. De dienst wordt dan vaak automatisch gestopt;
  2. Mocht je hierna nog steeds vastzitten aan de abonnementsdienst, ga dan naar Payinfo;
  3. Druk op ‘Inzien en opzeggen’, voer je telefoonnummer in en druk op ‘Stuur code’;
  4. Toets de code die je op je smartphone hebt binnengekregen op het scherm en druk op ‘verstuur’;
  5. Je ziet links op het scherm de betaalde abonnementsdiensten staan die aan jouw telefoonnummer gekoppeld zijn. Aan de rechterkant kun je abonnementen van sms-diensten opzeggen. Door in te voeren van welk nummer je de sms’jes ontvangt, kun je vervolgens de dienst kiezen die je wilt opzeggen.

Als het goed is ben je nu af van je vervelende abonnementsdiensten. Mocht je er nog steeds niet uitkomen, neem dan contact op met je provider voor meer informatie.

Zo vermijd je een sms-dienst

Payinfo biedt een mooie uitkomst als je graag van een betaalde abonnementsdienst af wilt komen. Echter is het handiger om zo’n dienst van te voren te herkennen waardoor je het geld in je eigen zak houdt. Valse sms-diensten proberen je bijvoorbeeld te lokken door een professioneel uitziende sms of mail, een website die zogenaamd van een grote bank is of een pop-up die meldt je een grote prijs hebt gewonnen. Het komt zelfs voor dat er misleidende berichten via WhatsApp worden verstuurd. Je maakt ook gebruik van een sms-dienst als je bijvoorbeeld stemt op je favoriete zanger(es) in The Voice of Holland.

Voor je het doorhebt, maak je al gebruik van een abonnementsdienst. Gelukkig kun je ook via Payinfo permanent sms-diensten blokkeren. Hierdoor kun je geen sms-diensten meer gebruiken, totdat je de blokkering opheft.

Op zoek naar meer? Check onze handige tip om ongewenste telefoonnummers te blokkeren.