Niets is vervelender dan een verloren iPhone of Android, zeker als later blijkt dat deze gestolen is. Met deze handige tips van OnlySim kun je snel je smartphone terugvinden.

Verloren Android terugvinden

Google heeft het handige Android Apparaatbeheer opgezet. Deze dienst van Google houdt precies bij op welke smartphones jij bent ingelogd met je Gmail-account, maar ook waar je smartphone zich bevindt. Dit staat meestal standaard ingesteld, maar het is slim om dit te checken wanneer je je telefoon nog bij de hand hebt. Dit doe je door naar ‘Google Instellingen >Beveiliging’ te gaan. Zet de schakelaar van ‘Locatie op afstand bepalen’ en ‘Vergrendelen en wissen op afstand toestaan’ aan. Volg onderstaande stappen om je smartphone terug te vinden.

  1. Ga naar Android Apparaatbeheer en log in met het Google-account van de bewuste smartphone;
  2. Selecteer het apparaat dat je kwijt bent of dat gestolen is;
  3. De dienst laadt nu de locatie van de smartphone in Google Maps, waardoor je weet waar je Android is.

Google geeft je verder de mogelijkheid om het toestel te bellen, vergrendelen of wissen. De eerste mogelijkheid is vooral handig wanneer je hem kwijt bent. Er wordt dan een geluid afgespeeld. Vergrendelen of wissen zijn fijne opties wanneer je je smartphone echt niet kunt vinden of zeker weet dat deze gestolen is. Bij vergrendelen maak je een wachtwoord aan waarmee je je toestel beveiligt. Bij wissen worden de fabrieksinstellingen teruggezet, maar wordt het toestel ook verwijderd uit Android Apparaatbeheer.

smartphone terugvinden

Als je toestel niet in Android Apparaatbeheer verschijnt, dan staat de functie helaas uitgeschakeld. Het is dan niet mogelijk om op deze manier je Android terug te vinden.

→ Check op Android Planet wat je nog meer kunt doen om je smartphone te vinden

Verloren iPhone terugvinden

Net als Google heeft Apple een handig trucje ingebouwd om je iPhone weer terug te vinden als je deze kwijt bent. De fabrikant heeft hiervoor een app genaamd Zoek mijn iPhone in het leven geroepen, die overigens ook werkt met iPads, iPods en Mac(book)s. Om de functie te gebruiken, dien je de app wel geïnstalleerd en geactiveerd te hebben voordat je je iPhone kwijtraakt.

  1. Open Zoek mijn iPhone of ga naar de digitale versie op een Mac(book);
  2. Selecteer het iDevice dat je kwijt bent of dat gestolen is;
  3. De dienst laadt nu de locatie van de smartphone in Apple Kaarten, waardoor je weet waar je iPhone zich bevindt.

terugvinden

Als dit dicht bij jou in de buurt is, kun je een geluid afspelen om het toestel te lokaliseren. Mocht de iPhone zich verder van je vandaan bevinden, dan kun je via Zoek mijn iPhone het apparaat in de Verloren-modus zetten. Hiermee kun je het toestel op afstand vergrendelen met een viercijferig wachtwoord. Ook zorgt dit ervoor dat er een bericht met een alternatief telefoonnummer komt te staan op het vergrendelscherm.

Daarnaast maakt de Verloren-modus het onmogelijk om een betaling met Apple Pay te verichten. Via iTunes kun je er ook voor kiezen alle gegevens op het toestel te wissen. Hierna is het echter niet meer mogelijk de iPhone te volgen via Zoek mijn iPhone.

→ Lees hier wat je nog meer kunt doen als je iPhone gestolen of kwijt is