We hebben allemaal wel eens last van een smartphone die niet vooruit is te branden, net op het moment dat je snel iets moet nakijken. Met deze tips van OnlySim maak je je smartphone sneller.

Na verloop van tijd wordt elke smartphone, of het nu een iPhone of Android is, een stukje trager. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een overvloed aan geïnstalleerde apps of tijdelijke gegevens die al een tijdje niet zijn opgeruimd en veel ruimte in beslag nemen.

Door de tips hieronder toe te passen, wordt je smartphone in de meeste gevallen een stuk sneller. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je je alleen nog op de beste sim only aanbieding hoeft te focussen, omdat je toestel nog niet vervangen hoeft te worden.

1. Opnieuw opstarten

Het ligt voor de hand, maar de simpelste manier om je smartphone sneller te maken, is door hem opnieuw op te starten. iPhones en Androids zijn in principe prima zelf in staat om achtergrondprocessen te beheren, maar soms moet je een handje helpen. Een herstart zorgt dat apps, tijdelijke processen en cachebestanden worden uitgezet en verwijderd, wat vaak veel problemen met een trage smartphone oplost.

Een ander trucje om het geheugen van de iPhone snel vrij te maken is door de powerknop in te houden totdat de melding om uit te schakelen verschijnt. Houd vervolgens de homeknop ingedrukt totdat je weer teruggaat naar het beginscherm van de iPhone.

2. Ongebruikte apps verwijderen

Wellicht is je smartphone traag als gevolg van het grote aantal apps dat je hebt geïnstalleerd. Elke app neemt ruimte in beslag en een tekort aan opslag is funest voor de snelheid van je toestel. Ga kritisch na welke je wel en niet gebruikt en verwijder apps die overbodig zijn geworden.

Bij de iPhone is het een kwestie van een app-icoon inhouden en op het kruisje drukken. Bij de meeste Android kun je een app vasthouden en naar de prullenbak slepen. Daarnaast kun je apps verwijderen via ‘Instellingen > Apps’.

3. Applicaties afsluiten

Als gezegd kunnen Android en iOS goed (achtergrond)processen beheren, zonder dat je als gebruiker hoeft in te grijpen. Niettemin komt het de snelheid van je smartphone ten goede als je apps die je een tijd niet gaat gebruiken, handmatig afsluit. Zware apps die actief blijven op de achtergrond blijven immers geheugen- en accuvreters.

Druk op de multitaskknop om het overzicht van recent geopende apps op te roepen. Bij Android-smartphones zit deze veelal naast de homeknop, voor de iPhone geldt dat je tweemaal achter elkaar op de homeknop drukt.

4. Tijdelijke bestanden opruimen

De apps die je gebruikt bouwen tijdelijke data en cache op en nemen daardoor steeds meer ruimte in beslag. Dat is op zich geen probleem, want binnen Android kun je via ‘Instellingen > Apps’ de applicaties selecteren en de gegevens wissen. Kies ‘Cache wissen’ om alle gegevens die aan de app gelinkt zijn uit het cachegeheugen te verwijderen. Daarnaast kun je ‘Data wissen’ om alle persoonlijke gegevens (dus ook inloggegevens en game-saves) gekoppeld aan de app te verwijderen.

In tegenstelling tot Android heb je bij iOS beperkte mogelijkheden om app-data te verwijderen. Dit kan alleen voor Safari via ‘Instellingen > Safari > Wis geschiedenis en websitedata’. Ondervind je problemen met bepaalde apps die ook je iPhone trager maken, verwijder en installeer ze dan opnieuw.

5. Regelmatig updaten

Updates zorgen vaak niet alleen voor nieuwe functies, maar houden je smartphone ook veilig en snel. Vrijwel elke update dicht beveiligingslekken en lost fouten op, wat ervoor zorgt dat bepaalde haperingen in het systeem wellicht verleden tijd zijn. Of je nu een Android of iPhone hebt, het is slim om regelmatig te kijken of er updates beschikbaar zijn.

Om te kijken of je de meest recente Android-versie hebt, ga je naar ‘Instellingen > Toestelinformatie’ en druk je op ‘Systeemupdates’. Op de iPhone ga je naar ‘Instellingen > Algemeen’ en ‘Software-update’. Overigens verschijnen nieuwe updates na verloop van tijd ook automatisch als melding op je scherm.

6. Fabrieksinstellingen herstellen

Ben je ten einde raad en blijft je smartphone traag, dan is het herstellen van de fabrieksinstellingen een laatste redmiddel. Hiermee wis je alle data op je smartphone en ga je weer terug naar de fabrieksinstellingen (zoals je het toestel aangeleverd kreeg). Maak vooraf een back-up van al je belangrijke bestanden, bijvoorbeeld door je smartphone op je computer aan te sluiten en deze data naar je harde schrijf te kopiëren, of via een van de vele online back-upmogelijkheden (Google Drive, OneDrive, Dropbox of iCloud).

Bij iPhones herstel je de fabrieksinstellingen via ‘Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen’. Android-gebruikers gaan naar ‘Instellingen > Back-up & herstel > Fabrieksinstellingen herstellen’ of ‘Instellingen > Privacy > Fabrieksinstellingen herstellen’.

Check ook onze tip om een verloren smartphone terug te vinden, met een handig stappenplan voor zowel Android als iPhone.