Het maken van screenshots is nog nooit zo eenvoudig geweest. OnlySim laat je zien hoe het werkt op een Android, iPhone of zelfs een Windows-toestel.

Maak een screenshot op je smartphone

Screenshots maken op je smartphone kan behoorlijk handig zijn. Niet alleen om een WhatsApp-gesprek te delen met je vrienden, maar ook het versturen van een highscore in je favoriete game kan de moeite waard zijn. Hieronder laten we per type smartphone zien hoe je een screenshot maakt, ongeacht of je Android of iOS gebruikt.

Screenshot maken op Android

Bij de meeste Android-smartphones maak je een screenshot door een knoppencombinatie enkele seconden ingedrukt te houden. Meestal is dit de aan/uit- en volume omlaag-knop, waarna je een korte flits op je scherm ziet. Open vervolgens je favoriete galerij-app om je screenshot terug te vinden.

Het kan per merk verschillen hoe je een schermafbeelding maakt. Bij vrijwel alle nieuwere Android-smartphones hou je de aan/uit- en de volume omlaag-knop ingedrukt tot het scherm een keer knippert. Oudere Samsung-smartphones met een homeknop houden deze ingedrukt in combinatie met de powerknop. Loopt je Android op een Android-versie van meer dan drie jaar oud, dan kan het zijn dat je de aan/uitknop ingedrukt moet houden en ‘screenshot maken’ in het menu terugvindt.

Screenshot maken op iPhone

Op je iPhone maak je eenvoudig een screenshot door de home- en powerknoppen tegelijkertijd in te drukken. Vervolgens duikt je screenshot in de linker onderhoek op, waarna je ‘m kunt versturen of bewerken.

Heb je een iPhone X of nieuwer zonder homeknop? Dan werkt het maken van een screenshot net iets anders. Hou in plaats van de homeknop de aan/uit- en volume omhoog-knop ingedrukt. Vervolgens duikt de screenshot links onderin op, net zoals op alle andere iPhones.

Screenshot maken op Windows

Maak je nog gebruik van een smartphone met Windows Phone 8.1 of hoger, dan maak je een screenshot door de bovenste volumeknop en powerknop tegelijkertijd in te drukken. In Windows Mobile 10 werkt dit op dezelfde manier. Windows Phone 8-gebruikers moeten de start- en powerknop ingedrukt houden voor een schermafbeelding. Gebruik je Windows Phone 7.8 of ouder, dan kun je geen screenshot maken.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met handige sim only-tips om je smartphone optimaal te gebruiken!