Of je nu een iPhone of Android-toestel hebt: een goede beveiliging is altijd belangrijk. Met deze simpele tips maak je van je smartphone beveiligen geen gedoe.

Heb je een nieuwe smartphone met een sim only abonnement gekocht, of stap je met je huidige telefoon over op een sim only? Dan is goed je smartphone beveiligen noodzakelijk.

1. Gebruik een inlogcode

Het klinkt logisch, maar toch willen we iedereen benadrukken om altijd een inlogcode voor je smartphone te gebruiken. Het hangt van het type smartphone af wat je opties hiervoor zijn. Zo kun je op een iPhone kiezen tussen een vier- en zescijferige toegangscode en de Touch ID-sensor.

Op Android is een patroon vaak een handig alternatief. Door een patroon te tekenen, kan je identiteit vast worden gesteld. Schakel deze code nooit uit, want hoewel het misschien wat meer tijd kost om je berichten te kunnen lezen, voorkom je hiermee dat iedereen zomaar bij de inhoud van je telefoon kan.

2. Download alleen apps uit de App- en Play Store

Een andere belangrijke regel om te onthouden: download nooit apps die niet afkomstig zijn uit de App Store van Apple of Play Store van Google. De twee grootste app-winkels keuren iedere app die er in staat, en voorkomen zo dat malafide apps hun weg naar je telefoon vinden. Door een app vanaf een website te installeren, schuif je al deze beveiligingsmaatregelen aan de kant. Dit is vooral op Android een probleem, omdat je hier gemakkelijk apk-bestanden van apps op deze manier ongecheckt kunt installeren. Ga je voor de maximale veiligheid, dan kun je dit beter niet doen.

3. Download altijd nieuwe updates voor apps en het besturingssysteem

Hoe meer apps je gebruikt, hoe vaker er een update op je staat te wachten. Deze introduceren niet alleen nieuwe functies, maar bevatten regelmatig nieuwe beveiligingsmaatregelen. Wordt er een gat in de beveiliging ontdekt, dan wordt er vaak zo snel mogelijk een update uitgebracht om dit te dichten. Hiervoor is het wel aan jou om deze updates te installeren.

Dit geldt al helemaal voor updates van Android of iOS, die meerdere keren per jaar kritieke beveiligingsfouten oplossen. Wacht daarom nooit lang met het installeren van deze updates, want iedere seconde dat je het niet doet maak je de telefoon en daarmee jouw gegevens minder veilig.

4. Gebruik geen publieke wifi-hotspots

Publieke wifi-verbindingen kom je steeds vaker tegen, maar zijn nog steeds te onveilig om te gebruiken. Keer op keer bewijzen onderzoekers dat het heel makkelijk is om een dergelijk netwerk te misbruiken om persoonsgegevens te stelen. Probeer daarom altijd je mobiele internetverbinding te gebruiken, of een beveiligde afgesloten wifi-verbinding. Mocht je toch aangewezen zijn op een openbaar netwerk, dan raden we aan om via een vpn-verbinding te maken. Deze maskeert je internetgebruik, zodat je lastiger te traceren bent.

5. Stel een wachtwoordmanager in

Een wachtwoord bedenken is makkelijk, maar een goed wachtwoord verzinnen is een stuk lastiger. Gelukkig maar dat er meerdere wachtwoordmanagers zijn die jou hier een handje bij helpen. Diensten als LastPass en 1Password dienen als een digitale kluis voor je wachtwoorden.

Deze kluis scherm je af met een ijzersterk hoofdwachtwoord en tweestapsverificatie. Vervolgens slaat de dienst je wachtwoorden op en stelt ze ook nieuwe extra lastig te kraken wachtwoorden voor. Zo gaat je volledige beveiliging erop vooruit, terwijl jij nog maar een wachtwoord hoeft te onthouden.