Sim-swapping wordt in Nederland helaas steeds populairder. Maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je er tegen doen?

Wat is sim-swapping?

Vorig jaar bleek dat steeds meer criminelen sim-swapping gebruiken om telefoonnummers te stelen van Nederlanders. Het zou gaan om honderden gevallen per jaar.

Dit werkt als volgt: een crimineel belt een provider op met als doel om iemands telefoonnummer over te nemen. Met allerlei trucjes proberen ze de provider voor de gek te houden om op die manier een telefoonnummer op een andere simkaart over te zetten. Zo kan iemand toegang krijgen tot jouw nummer, zonder dat jij dit in de gaten hebt.

sim-swapping

Wat zijn de gevolgen?

Zodra iemand toegang heeft tot je telefoonnummer, worden er allerlei dingen mogelijk. Met het nummer kan bijvoorbeeld worden ingebroken op je WhatsApp-account of ieder andere app waarbij je jouw telefoonnummer gebruikt om je identiteit te bevestigen. Ook tweestapsverificatie wordt vaak via telefoonnummers geregeld, wat sim-swapping tot een potentieel beveiligingsrisico maakt.

Al deze dingen doen de criminelen met een reden: inbreken op zoveel mogelijk van jouw accounts, de wachtwoorden veranderen en daarna contact met je zoeken om voor losgeld de gegevens weer terug te geven. Op dezelfde manier kan ook worden ingebroken op de digitale portemonnee van cryptomunten, om op die manier geld afhandig te maken.

Wat kun je tegen sim-swapping doen?

Sim-swapping is lastig tegen te gaan omdat criminelen niet jou benaderen, maar via de provider zelf proberen toegang te krijgen tot je nummer. Toch kun je zelf wel op je hoede blijven en snel herkennen wanneer je het slachtoffer hiervan geworden bent.

Vanaf het moment dat iemand je telefoonnummer op deze manier steelt, kun je namelijk niet meer bellen met de simkaart die in je smartphone zit. Ook mobiel internet is niet meer beschikbaar, omdat deze gegevens zijn overgezet op de andere simkaart. Zodra je dit ontdekt en je zeker weet dat het niet om een storing gaat, raden we aan om meteen contact op te nemen met je provider. Zij kunnen je helpen om je telefoonnummer te blokkeren en je nummer weer terug te krijgen.

Lees ook: Bescherm je privacy als smartphonegebruiker met deze 4 tips