Kies je voor een sim only of abonnement met telefoon? OnlySim zet de voor- en nadelen op een rij, zodat jij de beste keuze maakt.

Sim only of abonnement met toestel: wat moet je kiezen?

De meeste mensen kiezen voor een sim only of abonnement met telefoon. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. OnlySim legt op een heldere manier uit wat de beste keuze voor jou is.

Wanneer je voor sim only moet kiezen

De naam zegt het al. Bij een sim only krijg je alleen een simkaart waarmee je kunt bellen, sms’en en internetten, maar geen telefoon. Je hoeft dus geen duur toestel af te betalen en bent zo lekker voordelig uit. Bovendien ontloop je gegarandeerd een BKR-registratie, wat goed uitkomt als je bijvoorbeeld van plan bent binnenkort een hypotheek aan te vragen. Zo’n registratie heeft namelijk invloed op de hypotheekhoogte.

Wanneer je voor een sim only kiest, gebruik je je eigen smartphone of schaf je een nieuw toestel aan. Je hebt hierdoor meer keuze dan bij een abonnement met smartphone, maar bent dus misschien wel wat meer geld kwijt in het begin. Het voordeel is echter dat je maandelijkse lasten laag blijven.

sim only vs abonnement

Bovendien heb je bij een sim only meer keuze qua providers, buiten de bekende namen als KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 dus. Partijen als Simyo en Youfone bieden bijvoorbeeld geen abonnementen met telefoon aan, maar alleen zonder. Je kunt bij vrijwel ieder sim only-abonnement kiezen voor een maandelijks opzegbare variant. Hierdoor kun je even ‘proeven’ of het wat voor jou is, zonder dat je direct aan een 1- of 2-jarig abonnement vastzit. Uiteraard zijn deze opties wel goedkoper.

Al met al moet je dus voor een sim only kiezen wanneer je momenteel al een smartphone hebt (of er een gaat aanschaffen), geen hoge maandelijkse lasten wil en vrijheid in providers belangrijk vindt. Ook ontloop je bij een sim only een BKR-registratie.

In onze vergelijker kun je de beste sim only-abonnementen vergelijken. Hierbij kun je zelf filteren op kosten, contractduur en aantal belminuten, mb’s of sms’jes.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een sim only en een abonnement met telefoon?

Wanneer je voor een abonnement met telefoon moet kiezen

Het grote voordeel van een abonnement met smartphone is dat je geen losse telefoon hoeft te kopen. Die zit bij je maandelijks te betalen bedrag inbegrepen. Zo bespaar je een flinke directe uitgave, omdat je niet in één keer het totaalbedrag hoeft op te hoesten. In plaats daarvan betaal je het toestel in maandelijkse termijnen af. Bovendien kunnen providers smartphones scherp inkopen, waardoor je redelijk vaak minder dan de adviesprijs die in de winkel geldt betaalt.

sim only of abonnement
Daarnaast is het bij alle grote providers – KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 – mogelijk om na de looptijd van je contract een nieuwe telefoon uit te kiezen. Hierdoor kun je altijd met een smartphone van maximaal 2 jaar oud rondlopen en beschik je als eerste over nieuwe functies zonder dat je direct honderden euro’s kwijt bent.

Houd er wel rekening mee dat je bij een telefoon boven de 250 euro een positieve BKR-registratie krijgt. Banken kunnen, als je bijvoorbeeld een lening of hypotheek wil afsluiten, deze gegevens inzien en beslissen de hoogte van het te lenen bedrag aanpassen. Als je telefoonrekeningen niet tijdig afbetaalt, gaat de provider je herinneringen en aanmaningen sturen. Indien je hierna nog steeds niet de rekening vereffent, krijg je een negatieve BKR-registratie. Bij zo’n negatieve registratie kunnen sommige banken ervoor kiezen geen hypotheek te verstrekken. Kortom: lenen kost geld en het kan je duur komen te staan als je niet op tijd betaalt.

Een abonnement met smartphone is dus een goede keuze wanneer je momenteel nog geen telefoon hebt en graag met de nieuwste iPhone of Samsung rondloopt. Of je betaalt liever gespreid, in plaats van het totaalbedrag in één keer op te hoesten. Het nadeel van een abonnement met telefoon is dat je maar uit een beperkt aantal providers kunt kiezen. Ook ben je minder flexibel omdat je vastzit aan een 1- of 2-jarig abonnement en ben je aan het eind van de streep (meestal) duurder uit.