Iedereen wil tegenwoordig altijd en overal bereikbaar zijn. Zonder mobiele telefoon gaan we de deur niet meer uit. Dat geldt zeker niet alleen voor jongeren, ook senioren blijven graag bereikbaar. Welk mobiele abonnement is dan het meest geschikt? OnlySim.nl geeft tips bij het uitzoeken voor en abonnement voor senioren.

Tips voor een sim only abonnement voor senioren

De tijd dat mobiele telefoons vooral voor jonge mensen waren weggelegd, ligt achter ons. Ook senioren willen over en altijd bereikbaar zijn. Ze stellen wel hun eigen eisen aan waar een sim only-abonnement aan moet voldoen. Als bereikbaarheid het belangrijkste criterium is, dan is een bundel met veel internet niet nodig.

We zetten in dit artikel een aantal opties voor sim only abonnementen die daaraan voldoen op een rijtje. We leggen daarbij ook uit waarom het een goede optie is. Het aanbod van providers kan echter altijd weer veranderen, dus check zeker ook even onze sim only vergelijker, om te zien of er inmiddels een beter aanbod is.

Sim only zonder internet

Veel senioren zullen mobiel internet misschien niet heel belangrijk vinden. Bij een abonnement voor senioren vinden ze het van belang dat ze kunnen bellen en gebeld kunnen worden als ze onderweg zijn. Sommige speciale seniorentelefoons hebben ook niet de mogelijkheid om gemakkelijk internet te gebruiken. Het is daarom zonde om te betalen voor een sim only-abonnement waar internet bij zit.

Door te kiezen voor een sim only zonder internet-mb’s in de bundel betaal je niet voor iets dat je niet gebruikt. Zo kun je per maand een paar euro besparen. Het zijn vooral de goedkopere providers die dit soort abonnementen aanbieden.

  • Youfone biedt een sim only met elke maand 150 belminuten of 150 sms’jes. Een internetbundel zit daar niet bij. Een abonnement met een contractduur van 2 jaar kost 4 euro per maand. Als je het abonnement afsluit voor één jaar betaal je 4,50 euro per maand. Daar komen eenmalig 20 euro aansluitkosten bij. Het is ook mogelijk om bij deze provider een sim only te kiezen zonder internet, maar met meer belminuten.
  • Simyo heeft eenzelfde aanbod: 300 belminuten of 300 sms’jes voor 7 euro per maand en 14,99 aan eenmalige aansluitkosten. Dit abonnement geldt voor één jaar.
  • Ben heeft een breder aanbod. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sim only met 500 belminuten of 500 sms’jes, maar zonder internetbundels. Bij een tweejarig contract kost dat 6,50 per maand met eenmalig 20 euro aan aansluitkosten. Wie verwacht veel te bellen, maar niet te internetten, kan bij Ben ook kiezen voor onbeperkte belminuten en sms’jes. Een tweejarig abonnement kost in dit geval 7,50 per maand met 20 euro aan eenmalige aansluitkosten. Met dit abonnement hoef je geen zorgen te hebben dat je door je belminuten heen bent en ongemerkt een hoger tarief gaat betalen.

Dual-sim voordelen

Sim only met internet

Steeds meer senioren hebben echter een smartphone. Of dat nu een iPhone of Android is of een speciale senioren-smartphone, het biedt een stuk meer functies waarvan er veel afhankelijk zijn van een internetverbinding. Een goede reden om een smartphone met internet te nemen is om Whatsapp te gebruiken. Daarmee kunnen gemakkelijk onbeperkt berichten, maar ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten worden doorgestuurd. Ook Google Maps, waarmee je een route kunt uitstippelen, en sommige spelletjes als Wordfeud maken gebruik van internet.

Binnenshuis kan er gebruik gemaakt worden van wifi, maar buitenshuis is een internetbundel nodig om online te blijven. De meeste internetbundels die je kunt krijgen als sim only zijn 1000mb groot. Dat is al vrij fors. Met 1000mb kun je elke maand ongeveer 1000 á 2000 webpagina’s bekijken, zo’n 1000 foto’s uploaden naar een sociaal netwerk als Facebook of vele duizenden berichtjes sturen en ontvangen via Whatsapp. Dit geldt dus alleen voor als je buiten de deur bent. Als er binnenshuis draadloos internet beschikbaar is, gaat dit niet van de internetbundel af. Daarmee zijn dit interessante abonnementen voor senioren.

  • Provider Simpel biedt het kleinste en voordeligste abonnement. Voor 2,50 per maand en 20 euro aansluitkosten krijg je 50 belminuten of 500 sms’jes. Daar komt nog een internetbundel van 250mb bij. Dat is niet veel, maar ruim voldoende om zo nu en dan onderweg een appje te sturen of iets op te zoeken. Een eenjarig abonnement kost 4,50 per maand.
  • Provider Hollandse Nieuwe heeft een abonnement met 1000 belminuten, 1000 sms’jes óf 1000mb. Verbruik je dus 1mb aan internet, dan betekent het dat je vanaf dan ook nog 999 belminuten of 999 sms’jes over hebt. De maandelijkse kosten zijn 7,50 euro voor een tweejarig contract. Bij een eenjarig contract zijn de maandelijkse kosten 8,50 euro. Eenmalige aansluitkosten bedragen 20 euro.
  • Ben biedt een bundel met 300 belminuten of 300 sms’jes. Daarnaast kun je ook nog 1000mb aan internet gebruiken. Anders dan bij Hollandse Nieuwe gaat internetgebruik hier dus niet ten koste van je belminuten. Hiervoor betaal je 8 euro per maand bij een tweejarig abonnement, met 20 euro aan eenmalige aansluitkosten.
  • Youfone heeft eenzelfde aanbieding als Ben, met 300 belminuten of 300 sms’jes en 1000MB aan internet. De internetsnelheid ligt wel flink hoger omdat Youfone bij dit abonnement standaard toegang biedt tot het 4G netwerk. Bij Ben is dat optioneel tegen meerprijs, Youfone biedt dat standaard. De maandprijs voor een tweejarig contract komt daarmee op 8,50 euro, met eenmalig 20 euro aansluitkosten.

Een snellere 4G-verbinding voor mobiel internet is fijn, maar wellicht niet nodig voor mensen die weinig gebruik maken van hun mobiel internet. Voor het ontvangen en versturen van bijvoorbeeld Whatsapp-berichtjes onderweg is het minder snelle 3G-netwerk ook voldoende.

Dataverbruik

Prepaid geschikt voor senioren?

Bij een sim only abonnement betaal je een vast maandelijks bedrag. Ook als je de telefoon in die maand helemaal niet gebruikt. Voor wie slechts zelden belt, sms’t of op internet zit kan het voordelig zijn om een prepaid-telefoonkaart aan te schaffen. Daarmee laad je vooraf een beltegoed op de simkaart, die je alleen aanspreekt als je jouw telefoon daadwerkelijk gebruikt. Je betaalt pas als het beltegoed op is en je het er opnieuw op moet zetten. Bel je een maand niet, dan betaal je ook niets. Er zitten geen maandelijkse kosten aan vast. Het kan daarom een mooi alternatief zijn voor een abonnement voor senioren.

Voor mensen die dus nauwelijks mobiel bellen, maar wel graag mobiel bereikbaar willen zijn is een prepaid-kaart een voordelige optie. Is het beltegoed op, dan kun je niet meer bellen. Gebeld worden is wel mogelijk. Ook noodnummer 112 blijft bereikbaar.

Wel goed om in de gaten te houden is dat prepaid-kaarten niet eindeloos geldig zijn. Veel providers die simkaarten aanbieden, geven aan dat je ze minimaal eens per halfjaar moet gebruiken. Doe je dat niet, dan wordt de simkaart ongeldig gemaakt en moet je een nieuwe kopen. Het telefoonnummer dat is gekoppeld aan die simkaart en eventueel beltegoed ben je dan ook kwijt. Door zo nu en dan een (kort) telefoontje te plegen of sms’je te sturen voorkom je dat de prepaid simkaart wordt afgesloten. Lees hier meer over het verschil tussen prepaid en sim only.