Je pincode onthouden lukt vrijwel iedereen, maar een pukcode heb je bijna nooit nodig. Voorkom eindeloos zoeken wanneer je deze wel nodig hebt. Je pukcode bewaren doe je het best op deze plekken.

Pukcode bewaren doe je hier

Het kan altijd gebeuren dat je je simkaart blokkeert door drie keer een verkeerde pincode in te voeren. Dan is het fijn als je snel bij je pukcode kan, zodat je zo snel mogelijk weer je telefoon kunt gebruiken. Op deze vier plekken raak je je pukcode nooit kwijt.

→ Alles wat je moet weten over pukcodes, en waar je ze kunt vinden

1. Persoonlijk account provider

De provider waarvan je een simkaart bezit laat gebruikers nooit aan hun lot over met pukcodes. Ook zij bewaren de code voor je. Wanneer je simkaart geblokkeerd is, kun je de benodigde pukcode dus altijd opvragen bij je provider.

Iedere provider laat klanten een persoonlijk account aanmaken. Op een persoonlijke pagina vind je bijvoorbeeld rekeningen en je (data)verbruik terug. Maar ook je pukcode is hier terug te vinden. Handig, want zo hoef je nooit bang te zijn dat je de code zelf kwijtraakt. Dit maakt het dan ook een erg geschikte plek om je pukcode te bewaren.

2. Wachtwoordmanager

Niet alleen voor je pukcode, maar voor al je wachtwoorden en belangrijke cijfercombinaties is een wachtwoordmanager ideaal. Wachtwoordbeheerders als 1Password en LastPass bieden de mogelijkheid om niet alleen wachtwoorden van accounts, maar ook gevoelige codes van bijvoorbeeld een kluis of je smartphone te bewaren.

Zorg ervoor dat je ook vanaf een andere plek dan je telefoon bij deze wachtwoorden kunt. Op het moment dat je een pukcode moet invoeren, kun je het natuurlijk niet op je telefoon checken.

KPN provider

3. Overzichtsdocument

Je kan er ook voor kiezen om niet alleen je pukcode, maar alle mogelijke codes van je telefoon en simkaart in een document te verzamelen. Hier kun je bijvoorbeeld ook het IMEI-nummer van je telefoon, toestelcode en je simkaartnummer in bewaren. Deze komen bijvoorbeeld van pas wanneer je apparaat gestolen is, bij verzekeringsaanvragen of het krijgen van garantie bij een defect.

Zorg dat je het document in een clouddienst als Google Drive, iCloud of Dropbox bewaart. Op deze manier staat het veilig opgeslagen en kun je er vanaf iedere smartphone of pc bij wanneer je een code nodig hebt.

4. Maak een kopie

Wanneer je het liefst het fysieke kaartje met de pukcode bewaart, is het handig om je kansen te verdubbelen. Bewaar het origineel op een logische en veilige plek, maar maak ook een kopie die je bijvoorbeeld in je administratie bewaart.

Wanneer je dan de beveiligingscijfers nodig hebt en het origineel niet weet te vinden, heb je altijd een back-up.

Lees meer tips voor je telefoon en simkaart