Heb je een abonnement met een kleine databundel, maar wil je toch routes plannen met je smartphone? OnlySim laat zien hoe offline navigeren in zijn werk gaat.

Steeds meer apps laten je offline navigeren

Veel hedendaagse navigatie-apps, zoals Google Maps en HERE WeGo, bieden de optie om kaartgegevens offline op te slaan. Je downloadt ze als je verbonden bent met wifi, waarna je onderweg routes kunt plannen zonder gebruik te maken van data. Voor beide apps geldt dat ze beschikbaar zijn voor zowel Android als iOS. Duik even de App Store of Google Play in, en je kunt ze gratis downloaden.

Offline kaarten in Google Maps

Op de meeste Android-toestellen staat Google Maps standaard geïnstalleerd. Om kaarten te downloaden, tik je op een locatie, op meer informatie (onderaan) en vervolgens rechtsboven op de drie puntjes om het menu te openen. Je kunt nu een label of foto’s toevoegen, of kiezen voor de optie ‘Offline kaart downloaden’.

Met een knijpbeweging kun je in- of uitzoomen om het kaartgebied te vergroten. Ga je bijvoorbeeld op reis naar een nog onbekende stad, dan kan het van pas komen om de bijgelegen dorpjes in kaart te brengen. Zo raak je ook zonder internet minder snel verdwaald. Maps geeft de verwachte grootte van de map aan. Druk op ‘Downloaden’ en de app haalt je kaart binnen. Kaartgebieden verwijderen, doe je via ‘Instellingen > Mijn Plaatsen > Offline kaarten (alles weergeven en beheren)’.

Gebruiksvriendelijk alternatief

Offline navigeren gaat misschien nog wel gemakkelijker met HERE WeGo. Via het menu van de app kun je van ieder individueel land kaarten downloaden, of van een heel continent, als je dat liever hebt. Zodra je de kaarten gedownload hebt, is er geen enkele vorm van verbinding meer nodig om ze te gebruiken, behalve gps voor plaatsbepaling. HERE WeGo is er als gezegd voor Android en iOS. Let wel op: bij offline navigeren heb je geen beschikking over bijvoorbeeld file-informatie. Wil je je geen zorgen maken over datagebruik, dan is een sim only met onbeperkt internet het overwegen waard.