Een aantal keer per jaar verstuurt de overheid een NL Alert controlebericht. Is je smartphone niet juist ingesteld, dan ontvang je de melding niet. Check in dat geval snel deze tip. Zo kun je de NL Alert instellen op je smartphone.

NL Alert instellen op je iPhone

nl alert instellen

Apple ondersteunt NL Alert op alle recente iPhones. Een NL Alert instellen op je iPhone doe je op de volgende manier. Open het Instellingen-menu en ga naar ‘Berichtgeving’. Scroll vervolgens helemaal naar beneden.

Zet bij ‘Noodmeldingen’ het schakelaartje op groen. NL Alert staat nu op de juiste manier ingesteld op je iPhone. Je bent verzekerd van een bericht in noodsituaties. Let op: vanaf iOS 12.2 staat elke iPhone juist ingesteld voor NL Alert. Toch is het verstandig om dit alsnog te checken.

NL Alert instellen op je Android

Een NL Alert op Android instellen is eenvoudig. Omdat dit bij Android per toestel verschilt, geeft de overheid instelhulp. Hiermee kun je per fabrikant zorgen dat je de noodberichten ontvangt.

Voor recente Huawei– en Sony-toestellen hoef je NL Alert niet handmatig in te stellen. Dit hebben de fabrikanten doorgaans al voor je gedaan.

HTC­- en LG-smartphones zijn vaak ook al goed ingesteld. Heb je een toestel ouder dan 2012, dan moet je wel even de instellingen induiken.

Voor LG ga je naar ‘Applicaties > Cell broadcast > Instellingen > Cell broadcasting’ en vervolgens kies je ‘Kanalen > Kanaal toevoegen’. Vul bij Zendernummer ‘919’ in, bij Opmerking ‘NL-Alert’ en sla de instellingen op. Op een HTC-telefoon navigeer je naar ‘Hoofdmenu > Instellingen > Bellen’ en vink je ‘Cell Broadcast’ aan. Kies vervolgens ‘Cell Broadcast-instellingen’, voeg een kanaal toe met de naam ‘NL-Alert’ en het nummer ‘919’. Vink ‘Kanaal inschakelen’ aan en sla de wijziging op.

Samsung-toestellen nieuwer dan 2012 zijn automatisch ingesteld voor een NL Alert. Voor een ouder toestel ga je naar ‘Berichten > Opties > Instellingen’ en zet je ‘Infobericht activeren’ aan. Kies vervolgens ‘Kanaalconfiguratie > Ontvangst kanaal > Mijn kanaal’. Druk op ‘Kanaal toevoegen’, voer ‘NL-Alert’ in als kanaalnaam en ‘919’ als kanaalnummer. Zet ‘Kanaal inschakelen’ aan en sla de wijziging op. Nu is je Samsung juist ingesteld om NL Alerts te ontvangen.

nl alert instellen

Heb je een Motorola-, Nexus-, OnePlus– of Pixel-telefoon, dan stel je een NL Alert in door te gaan naar ‘Instellingen > Meer > Noodwaarschuwingen’. Schakel hierna ‘Extreme dreigingen weergeven’ in. Nu kun je noodmeldingen ontvangen op je smartphone.

Heb je een ander toestel? Op de NL Alert instelhulppagina van de Overeid kun je je toestel opzoeken. Je krijgt vervolgens instelhulp om de noodmelding op je smartphone in te schakelen.

Wat is een NL Alert

Een NL Alert is een melding die je op je mobiele telefoon binnenkrijgt als er een noodsituatie in je directe omgeving plaatsvindt. In zo’n melding staat informatie over wat er aan de hand is. Daarnaast geeft het bericht je instructies over wat je op dat moment het beste kunt doen.

De overheid verstuurt een NL Alert gratis, anoniem en alleen naar personen die zich in de buurt van de noodsituatie bevinden. Dit gebeurt op basis van cell broadcast, vergelijkbaar met een radiosignaal. Hierdoor ontvang je ook een NL Alert bij een overbelast netwerk. Het is immers voor je veiligheid belangrijk dat je de meldingen op je smartphone binnenkrijgt.