Het IMEI-nummer van je telefoon heb je in weinig situaties echt nodig. Toch kan het van pas komen, bijvoorbeeld bij diefstal of het aanschaffen van een tweedehands toestel. Dit kun je met je IMEI-nummer.

Hier vind je het IMEI-nummer

Het IMEI-nummer is simpel gezegd de digitale ID-kaart van jouw telefoon. Het is een unieke 15-cijferige code die door de fabrikant of provider aan een toestel wordt gekoppeld. Ieder toestel heeft dan ook zijn eigen IMEI-nummer, ongeacht of de telefoon in zijn levensduur wisselt van eigenaar.

Zo’n IMEI-nummer stelt de telecomprovider onder andere in staat om het toestel te blokkeren, waardoor deze onbruikbaar wordt. Het IMEI-nummer is op twee manieren te vinden. Doorgaans staat deze al op de verpakking van je telefoon.

IMEI-nummer

Daarnaast kun je deze ook opvragen op je toestel. Dit doe je door naar de telefoon-app te gaan en *#06# in te voeren. Vervolgens opent er een venster met je IMEI-nummer. Verder is de code ook bij de instellingen te vinden bij ‘Info’ of ‘Over de telefoon’.

Je doet er verstandig aan om de verpakking te bewaren of het IMEI-nummers ergens anders op te schrijven en te bewaren. Dit kan van pas komen bij de volgende drie situaties, waarbij je IMEI-nummer nodig is.

1. Bij diefstal

Als je de pech hebt dat je telefoon wordt gestolen, is je IMEI-nummer belangrijk om het toestel mogelijk terug te vinden. Door deze bij een aangifte aan de politie door te geven, komt deze namelijk op een zwarte lijst te staan. Bovendien is de politie in staat om je toestel dan te bombarderen met sms’jes met de boodschap ‘Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie’.

Komt de politie het toestel zelf tegen, kan het middels het IMEI-nummer meteen controleren of deze gestolen of verloren is. Maar ook voor mensen die vervolgens jouw toestel kopen is het doorgeven van je IMEI-nummer na diefstal of verlies belangrijk, omdat zij zo kunnen controleren of het toestel dat ze overkopen wel rechtmatig is verkregen. Hierover lees je meer bij punt drie.

2. Het afsluiten van een telefoonverzekering

Heb je een dure smartphone of wil je zeker weten dat je schade aan je toestel kan opgeven aan de verzekering, dan kun je een telefoonverzekering nemen. Om te zorgen dat je niet zomaar reparaties aan de smartphone van een vriend(in) of familielid opgeeft, is zo’n verzekering gekoppeld aan je IMEI-nummer.

Wees er daarom alert op dat je bij zo’n verzekering altijd het nieuwe IMEI-nummer doorgeeft als je een nieuwe telefoon hebt. Anders blijft het oude toestel dat in je la ligt verzekerd, en blijk je bij schade geen aanspraak te kunnen maken.

3. Een tweedehands toestel kopen

Als je via bijvoorbeeld MarktPlaats een tweedehands telefoon wilt aanschaffen, weet je nooit zeker waar de smartphone vandaan komt. Het IMEI-nummer is de perfecte manier om te controleren of dit toestel niet gestolen is. Op de website stopheling.nl worden alle gestolen spullen die bij de politie zo staan opgegeven verzameld.

Voer hier het IMEI-nummer van een telefoon in om te checken of je niet een gestolen apparaat koopt. Het is daarom verstandig om naar het IMEI-nummer te vragen voordat je het tweedehands toestel definitief koopt. Doe je dit achteraf, heb je de kans dat de verkoper alweer gevlogen is en jij met een onrechtmatig verkregen smartphone zit.

Meer handige tips

Naast het IMEI-nummer is ook telefoonnummers kwijtraken nooit handig. Op deze manieren raak je nooit meer telefooncontacten kwijt. Check ook onze tip over wat er op je simkaart staat, en hoe je daar data van af haalt.