In Google Play en de App Store is er geen gebrek aan apps om (telefoon)gesprekken mee op te nemen. OnlySim licht uit hoe je gesprekken opneemt op je iPhone en Android-smartphone.

Telefoongesprek opnemen met je smartphone

De meeste Android-toestellen en iPhones beschikken standaard over een geluidsrecorder om gesprekken of interviews mee op te nemen. Als je die telefonisch voert (denk aan een conference call), is het echter een ander verhaal. In dat geval heb je een aparte applicatie nodig om de opname te maken. Met deze apps hoef je nooit meer aantekeningen tijdens het gesprek te maken.

Telefoongesprek opnemen op iPhone

Voor iOS is TapeACall de beste optie als je telefoongesprekken wil opnemen. Met 29,99 euro per jaar, of 4,99 euro per maand, is de app allesbehalve goedkoop, maar wel heel gebruiksvriendelijk. Ook zijn de opnames van uitstekende kwaliteit, zodat je de andere kant goed verstaat.

Je kunt zowel een inkomend als uitgaand gesprek opnemen, opnames bewaren als mp3-bestand en ze gemakkelijk delen via Facebook, Twitter en e-mail. Bovendien zit er geen tijdsbeperking op opnames, en kun je zoveel gesprekken opslaan als je wilt. Handig is dat je TapeACall gratis kunt uitproberen. Zo weet je of de app naar behoren werkt en voldoet aan de eisen.

Gesprek opnemen TapeACall

Het opnemen werkt door middel van conference calling. Wil je tijdens het bellen een opname maken, dan druk je op de opnameknop. Vervolgens gaat je telefoontje in de wacht en wordt de opnamelijn gebeld. Zodra die contact maakt, tik je op de knop ‘Gesprekken samenvoegen’ om een drievoudige conference call op te zetten tussen je gesprekspartner en de opnamelijn van TapeACall. Nu kan het gesprek beginnen.

→ Download TapeACall in de App Store (11,99 euro per jaar)

Goede gratis opties zijn er niet echt, maar als je slechts één keer een gesprek wil opnemen kun je Call Recorder overwegen. Deze app is de eerste drie dagen namelijk gratis. Daarna moet je ook hiervoor een eenmalig bedrag betalen, of een maandelijks abonnement nemen.

→ Download Call Recorder in de App Store (gratis)

Wil je helemaal niet betalen, maar heb je nog wel een oude telefoon in de la liggen? Zet je telefoongesprek dan op speaker, en gebruik de recorder van je tweede smartphone om het op te nemen.

Telefoongesprek opnemen op Android

Heb je een Android-smartphone? Dan is een telefoongesprek opnemen niet zo makkelijk als bij iPhone. Vanaf Android 9.0 (Pie), dat in de zomer van 2018 uitkwam, is het namelijk onmogelijk om belletjes met een app op te nemen. Uit privacy-oogpunt heeft Google besloten deze optie te blokkeren. Wel gaan er geruchten dat je in toekomstige versies van Android weer wél gesprekken kunt opnemen, maar het kan nog wel even duren voor die er zijn.

Gesprek opnemen ACR Call Recorder

Dit betekent dat geen enkele opname-app meer de andere kant opvangt. Wanneer je het gesprek terug luistert hoor je alleen je eigen stem. De meest voor de hand liggende oplossing om alsnog beide kanten op te nemen, is door voortaan op luidspreker te bellen. Wel wordt de geluidskwaliteit hierdoor uiteraard iets minder. Een goede app om op deze manier gesprekken op te nemen is ACR Call Recorder, die we hieronder uitlichten.

Lees ook: Telefoongesprek opnemen werkt niet meer op Android Pie: dit zijn je alternatieven

Draait jouw Android-smartphone op Android 8.0 (Oreo), of een oudere versie? Dan is er niks aan de hand en kun je gebruikmaken van de vele opname-apps die de Play Store rijk is. Een goede, gratis optie is ACR Call Recorder. Hiermee kun je een onbeperkt aantal gesprekken opnemen. Na het installeren worden al je telefoontjes, zowel binnenkomend als uitgaand, automatisch opgenomen.

De app is gratis, maar voor 1,99 euro koop je de Pro-versie. Je kunt opgenomen gesprekken dan onder meer direct opslaan in Dropbox, Google Drive en OneDrive. Ook worden de advertenties dan weggehaald en kun je jezelf automatisch e-mails sturen met transcripten van binnengekomen voicemails. Dit werkt momenteel alleen als de beller een Engels berichtje achterlaat.

→ Download Call Recorder in Google Play (gratis)