Soms moet je de fabrieksinstellingen van je smartphone terugzetten, bijvoorbeeld als je hem verkoopt of ter reparatie opstuurt. We laten per platform zien hoe je dit doet.

Problemen oplossen

Ook als je last hebt van problemen of een trage smartphone kan het helpen om de fabrieksinstellingen terug te zetten. Houd er wel rekening mee dat alle gegevens op het toestel verloren gaan, dus zorg vooraf voor een back-up. Dit kan door gebruik te maken van clouddiensten als Google Drive, iCloud of Dropbox. In de instellingen van je smartphone vind je doorgaans de mogelijkheid om bij deze diensten in te loggen en te kiezen welke data moet worden opgeslagen in de cloud. Log je met hetzelfde account in op een nieuw toestel, dan worden desgewenst al je foto’s, apps en contacten overgezet.

Daarnaast kun je ‘ouderwets’ je smartphone met een computer verbinden om handmatig bestanden over te zetten. Plug de usb-kabel in en je krijgt een melding op je smartphone om de pc te vertrouwen (iPhone) of te gebruiken als apparaat voor massa-opslag (Android).

Fabrieksinstellingen terugzetten op de iPhone

Zorg allereerst dat je toestel voldoende (minimaal 50 procent) is opgeladen om eventuele problemen en foutmeldingen te voorkomen. Ga vervolgens naar ‘Instellingen > Algemeen’ en scrol naar ‘Stel opnieuw in’. Tik vervolgens op ‘Wis alle inhoud en instellingen’. Wanneer je nu je keuze bevestigd, worden de fabrieksinstellingen hersteld. Dit kan enkele minuten duren, dus wacht geduldig af.

Fabrieksinstellingen terugzetten op Android

Om alle gegevens te wissen moet je een harde reset uitvoeren. Dit houdt in dat je teruggaat naar fabrieksinstellingen. Bij veel Android-toestellen gaat dat heel eenvoudig en veelal op dezelfde wijze. Doorgaans ga je naar ‘Instellingen > Privacy > Fabrieksinstellingen herstellen’ en klik door totdat je Android-toestel start met het leegmaken van de opslag. Soms wordt de optie in het instellingenvenster ook omschreven als ‘Back-up maken en resetten‘.

Fabrieksinstellingen terugzetten op Windows 10

Wil je de fabrieksinstellingen terugzetten op een toestel met Windows Phone of Windows 10, dan swipe je op het startscherm naar de lijst met alle apps. Ga vervolgens naar ‘Instellingen > Systeem > Info > Fabrieksinstellingen’. Weet je zeker dat je de fabrieksinstellingen wilt herstellen, klik dan de waarschuwingen weg, bevestig je keuze en wacht tot het proces is voltooid.

Reageert je Windows-toestel überhaupt niet, houd dan 10-15 seconden de powerknop en volumeknop omlaag in totdat je een trilling voelt. Laat de knoppen los en het toestel voert een zachte reset uit.

Op zoek naar meer tips? Check ons overzicht met handige Sim Only tips die je kunt toepassen om alle mogelijkheden van je smartphone te benutten.