Ga je binnenkort op vakantie buiten de Europese Unie? Dan is het opletten geblazen! Laat je niet verrassen door een torenhoge telefoonrekening en houd rekening met de volgende zaken.

Dataverbruik buiten de EU: hier moet je op letten

Binnen de EU zit je als fanatieke internetter gebakken. Al een paar jaar hoef je geen speciale buitenlandbundel meer te kopen en maak je dus ook geen extra kosten. Je gebruikt in dat geval gewoon de bundel die je ook in Nederland gebruikt. Ga je naar een land buiten de EU, dan verandert dat de zaak. Let dus goed op en gebruik onderstaande tips.

internet buiten de eu

1. Pas op met roaming

Zodra je naar een land buiten de EU gaat en je niks doet, dan gaat je iPhone automatisch roamen. Er wordt op dit moment gebruikgemaakt van het buitenlandse netwerk, waar extra kosten aan verbonden zitten. Deze kosten verschillen per land en kunnen soms flink oplopen. Zeker als je niet goed voorbereid op reis gaat, kan dit in onvoorziene kosten resulteren.

Wil je geen risico lopen, dan kun je mobiel internet beter even uitschakelen als je nog geen buitenlandbundel hebt gekocht. In noodgevallen kun je het netwerk dan weer even activeren en snel iets opzoeken. Op die manier houd je de extra kosten die je maakt zo laag mogelijk.

2. Wifi is je beste vriend

Wifi is je beste vriend in het buitenland. Tegenwoordig heeft bijna ieder café of restaurant een gratis netwerk beschikbaar, waar je in ruil voor een bakje koffie of broodje gebruik van mag maken. Door je mobiele internet uit te schakelen en alleen van wifi gebruik te maken, weet je zeker dat je geen extra internetkosten maakt.

In dat geval raden we wel aan om een VPN te gebruiken. Hiermee bescherm je jouw informatie door je verbinding via een andere server te laten lopen. Private Internet Access is een voorbeeld van een VPN om te gebruiken hiervoor.

Dataverbruik buiten de eu

3. Koop een buitenlandbundel

Ga je naar het buitenland en kun je er niet aan denken om even niet online bereikbaar te zijn? Dan is het rennen van wifi-punt naar wifi-punt geen garantie voor een relaxte vakantie. In dat geval kun je beter een buitenlandbundel aanschaffen. Iedere provider heeft speciale tijdelijke bundels die je via de app van de provider of de website kunt aanschaffen.

Met deze bundels koop je een bepaald aantal MB’s (of GB’s) die je in het buitenland kunt gebruiken. Is de bundel op, dan krijg je een melding en kun je ervoor kiezen om een nieuwe te kopen of je mobiele internetverbinding uit te schakelen. Denk dus goed na hoeveel GB’s je nodig gaat hebben.

4. Houd je data in de gaten (en zet internet-toegang uit van apps)

In bijna alle gevallen is het belangrijkste dat je jouw internetgebruik goed in de gaten houdt. Als je een fors sim only abonnement hebt, kan dit even wennen zijn. Werp dagelijks een blik op de app van je provider en check hoeveel data je hebt verbruikt.

Minstens zo belangrijk is het intrekken van de toestemming van apps om mobiel internet te mogen gebruiken. Zo voorkom je dat een podcast-app ineens op de achtergrond afleveringen gaat downloaden en je halve buitenlandbundel wegsnoept.