Databundels worden steeds groter, maar er zijn nog genoeg mensen die het met een beperkt aantal MB’s moeten doen. Dan is het handig om een datalimiet in te stellen, in deze tip lees je hoe dat werkt.

Datalimiet instellen op je Android

Het instellen van een datalimiet op een Android-telefoon is vrij simpel, maar het kan per toestel verschillen waar je de juiste optie vindt. Dit komt door de software die de verschillende fabrikanten over Android heen leggen, waardoor ook bijvoorbeeld de instellingen-app wordt aangepast.

Gebruik je een Nexus-, Pixel-, Motorola- of OnePlus-toestel met een kale versie van Android, dan vind je de optie via ‘Instellingen > Datagebruik’. Op andere smartphone staat de functie vaak bij ‘Gegevensverbruik’.

  1. Open het menu van het gegevensverbruik en zoek naar de optie ‘Mobiele gegevens limiet instellen’ of ‘Factuurcyclus en gegevens waarschuwing’;
  2. Vul vervolgens je factuurcyclus in, oftewel: wanneer ontvang je nieuwe MB’s en begint dus de ‘nieuwe’ maand;
  3. Ook heb je de optie om een gegevenslimiet in te stellen. Heb je bijvoorbeeld een bundel van 1GB, dan is het handig om het limiet op 750MB te zetten. Zo weet je op tijd dat je bijna het maximum van je bundel aantikt, en het dus rustiger aan moet doen. Hier krijg je dan automatisch een melding van.

Datalimiet instellen op je iPhone

Een soortgelijke functie is helaas niet aanwezig op de iPhone, al zijn er natuurlijk wel manieren om in de gaten te houden hoeveel data je gebruikt. Hiervoor open de instellingen-app en tik je op ‘Mobiel netwerk’ of ‘Mobiel data’. Hier zie je vervolgens hoeveel MB’s je al hebt gebruikt. Heb je een iPad met een 4G-verbinding, dan werkt dit natuurlijk ook. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van de app van je provider.

Handig is dat je ook per app kunt checken hoeveel MB’s er worden verbruikt. Ga hiervoor opnieuw naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ en scrol naar beneden, waarna je alle geïnstalleerde apps ziet. Hier kun je met de groene schakelaartjes ook aangeven welke applicaties wel of niet van je mobiele internetverbinding gebruik mogen maken.

→ Op zoek naar meer? Check dan het overzicht met handige sim only tips!