Kom jij ook nooit uit met je databundel? Een van de makkelijkste manieren om te besparen op je mb’s zit ingebakken in Google Chrome, de populairste browser van het moment. Zo werkt databesparing voor je Android-telefoon.

Databesparingsmodus Google Chrome

De naam zegt het al. De databesparingsmodus zorgt ervoor dat Chrome efficiënter met je mb’s omgaat. Vooral voor mensen met een kleine databundel is dit interessant. Zo activeer je de functie op je Android:

  1. Open Chrome op je smartphone of tablet;
  2. Tik rechtsboven op de drie stipjes en selecteer ‘Instellingen’;
  3. Scrol naar beneden en kies ‘Databesparing’ onder het kopje ‘Geavanceerd’;
  4. Verschuif de schakelaar.

Vanaf nu worden websites eerst via de servers van Google ingeladen, waarna deze doorgestuurd worden naar jouw Android-smartphone of tablet. Op deze manier wordt de website ‘simpeler’ gemaakt en kost zo minder data. De pagina’s zien er over het algemeen hetzelfde uit, al zullen er soms wat grafische elementen missen, zoals bijvoorbeeld een animatie hier en daar.

→ Download Google Chrome in de Play Store (gratis)

Data besparen met je iPhone en iPad

Op iOS is de databesparingsmodus helaas niet aanwezig. Dit komt omdat het systeem van Apple de manieren waarop Chrome websites ‘minder zwaar’ maakt niet toestaat. Wel kun je een instelling aanpassen om het dataverbruik zo alsnog te beperken.

  1. Open Chrome op je iPhone of iPad;
  2. Tik op de drie stipjes rechtsonder;
  3. Kies ‘Instellingen’ en ga naar ‘Bandbreedte’;
  4. Tik op ‘Webpagina’s vooraf inladen’ en selecteer ‘Alleen via wifi’.

Vervolgens worden webpagina’s alleen vooraf geladen wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk. Op die manier gaan de mb’s niet van je bundel af. Verder is het natuurlijk belangrijk om zware websites met veel video’s en afbeeldingen alleen te bezoeken wanneer je met een lokaal netwerk verbonden bent.

→ Download Google Chrome in de App Store (gratis)

Check ook: Tip: Zo bespaar je op je telefoonrekening in 8 stappen