Als je een sim only-abonnement hebt, is de kans groot dat daar ook een (kleine) databundel bij zit. Met deze tips van OnlySim kun je data besparen en langer met je bundel doen.

Maandelijks betaal je in de meeste gevallen een vast bedrag voor je mobiele abonnement. Dat kan echter anders zijn als je een keer je limiet overschrijdt en meer data, minuten en sms’jes verbruikt. Zeker als je een kleine databundel hebt, is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe het met je verbruik zit. Onderstaande tips helpen daarbij.

Hoe kan ik data besparen? 9 manieren

1. Houd je datagebruik in de gaten

Praktisch alle moderne smartphones bieden de mogelijkheid om je datagebruik te monitoren. Op die manier weet je precies hoeveel MB’s je maandelijks gebruikt en of je je bundel misschien naar beneden of boven moet aanpassen. Op Android-toestellen ga je naar ‘Instellingen > Datagebruik’ om te checken hoe het met je gebruik zit. Ook kun je hier een limiet instellen, zodat de mobiele dataverbinding wordt uitgeschakeld als je door je MB’s heen bent.

data besparen

Op iPhones met iOS 7+ ga je naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ om per periode en/of app te zien hoeveel data is verbruikt. Handig is dat je apps de toegang tot mobiele data kunt ontzeggen, waardoor ze alleen mogen verversen als je met wifi verbonden bent. Dit is vooral aan te raden als je een beperkte databundel hebt.

→ Lees ook: Zo stel je een datalimiet in op je smartphone

De meeste providers hebben een gratis app om snel te checken hoeveel MB’s, minuten en sms’jes je nog over hebt. In veel gevallen bieden ze ook de mogelijkheid om een bel- of dataplafond in te stellen, waarmee je (hoge) buitenbundelkosten voorkomt. In sommige gevallen moet je even op je pc naar de website van de desbetreffende provider gaan om deze optie in te schakelen.

2. Gebruik wifi

Data besparen is natuurlijk het makkelijkst door – waar mogelijk – gebruik te maken van wifi. Veel populaire apps kun je zo instellen ze alleen gegevens synchroniseren als je toestel met wifi is verbonden. Wifi verbruikt geen mobiele data en zorgt ervoor dat je zonder zorgen met je mobiele apparaat kunt internetten. Wel is het van belang dat je alleen verbindt met netwerken die je vertrouwt en die beveiligd zijn met een wachtwoord. Veel openbare wifi-netwerken zijn onveilig, waardoor je internetverkeer onderschept kan worden.

Ben je onderweg, dan is het doorgaans aan te raden om wifi uit te schakelen. Dit scheelt energie, omdat je toestel dan niet continu scant naar verbindingen. Bovendien zorgt het ervoor dat je niet per ongeluk met een onveilig en open wifi-netwerk verbindt.

data besparen

Maak je gebruik van een iPhone, schakel dan Wifi-assistentie uit. Deze optie vind je onderaan via ‘Instellingen > Mobiele netwerk’ en forceert je toestel om over te schakelen naar 4G als de wifi-verbinding zwak is. Door wifi-assistentie neemt het dataverbruik van je iPhone toe.

3. Beperk apps die op de achtergrond synchroniseren

De meeste apps die op je smartphone staan zijn ook actief als je ze niet gebruikt. Ze synchroniseren op de achtergrond en dat kost batterij én data. Vaak kun je in de instellingen van apps checken hoe vaak ze synchroniseren. Pas indien mogelijk het interval aan van bijvoorbeeld 15 naar 60 minuten. Soms kun je synchronisatie ook volledig uitschakelen, al loop je dan het risico dat je geen meldingen meer van de app ontvangt.

4. Sla muziek en video’s offline op

Steeds meer apps bieden de mogelijkheid om gegevens offline op te slaan, waardoor je geen mobiele dataverbinding nodig hebt om ze te gebruiken. Zo geeft Spotify je de optie om complete afspeellijsten offline beschikbaar te maken, mits je een betaald account hebt. Hetzelfde geldt voor Apple Music en ook YouTube laat je video’s lokaal opslaan om zonder internet te bekijken. Met de app Pocket kun je complete websites en artikelen offline opslaan.

Ook handig is de functie in Google Maps om kaarten offline op te slaan. Druk op een willekeurige plek op de kaart, tik op de naam of het adres dat onderaan verschijnt en vervolgens bovenaan op ‘Menuknop (herkenbaar aan drie puntjes) > Offline gebied downloaden’. Selecteer het gewenste gebied en druk op ‘Downloaden’. Controleer wel eerst of je met wifi bent verbonden!

5. Schakel databesparing in

Dit is een optie die je in steeds meer populaire apps aantreft. In onder meer Chrome en WhatsApp kun je databesparing aanzetten, wat flink data bespaart als je de apps regelmatig gebruikt. Ook Facebook, Twitter en Instagram bieden een databesparingsmodus aan. Kijk hiervoor in de betreffende app bij de instellingen.

Een andere optie is het downloaden van de app Datally (Android). Deze app van Google geeft je niet alleen realtime inzicht in je datagebruik, maar kan tot 30 procent mobiele data besparen in de Data Saver-modus.

6. Zet roaming uit

Ga je naar het buitenland, dan is het slim om te checken hoe het zit met jouw abonnement en roaming. Maakt dit onderdeel uit van je bundel, of moet je extra betalen of een speciale bundel inschakelen voor gebruik in het buitenland?

Bij twijfel is het goed om roaming in zijn geheel uit te schakelen, zodat je alleen kunt internetten als je verbonden bent met wifi. Ga hiervoor bij Android naar ‘Instellingen > Meer (bij Draadloos en netwerken) > Mobiele netwerken > Gegevensroaming’. Op de iPhone schakel je dataroaming uit via ‘Instellingen > Mobiel netwerk’.

7. Sluit apps af

Wanneer een app op de achtergrond draait, kan deze nog verversen en ongemerkt alsnog data verbruiken. Om dit te voorkomen, is het slim om apps die je weinig gebruikt na gebruik volledig af te sluiten. Dit doe je door op een Android-telefoon naar het multitask-venster te gaan – vaak via een knop rechtsonder – en dergelijke apps daar uit te schakelen. Op een iPhone tik je dubbel op je homeknop of scherm en swipe je de app die uit moet omhoog.

8. Verlaag de kwaliteit van streamingdiensten

Omdat het streamen van muziek en met name van video erg veel data kost, is het niet aan te raden dit te doen terwijl je mobiele dataverbinding aan staat. Wil je toch onderweg muziek luisteren en heb je geen leuke nummers meer offline staan, is het verlagen van de geluidskwaliteit een oplossing.

Bij diensten als Spotify kun je zelf de geluidskwaliteit aanpassen. Zet deze op laag of normaal om toch wat MB’s te besparen.

9. Schakel automatisch afspelen en downloaden uit

Wanneer je door Facebook of Instagram scrolt, worden video’s automatisch afgespeeld. Dit is gemakkelijk uit te schakelen, en vermindert de hoeveelheid internet die de sociale netwerk-apps opsnoepen. Wanneer je de eerder genoemde bespaarmodus in Instagram hebt ingeschakeld, gebeurt dat niet meer.

Om dit ook in Facebook te stoppen, doe je het volgende in de app: ‘Instellingen & Privacy > Instellingen > Media en Contacten > Video’s en foto’s > Automatisch afspelen > Alleen bij Wi-Fi-verbindingen’

Gebruik je veel WhatsApp? Schakel dan het automatisch downloaden van bijlagen uit. Zo worden afbeeldingen, geluidsopnames en video’s alleen automatisch gedownload wanneer je verbonden bent met een wifinetwerk. Deze optie is bij de instellingen te vinden bij ‘Datagebruik’.