Een nieuwe smartphone is altijd leuk, alleen levert het overzetten van contacten vaak problemen op. Je kunt ervoor kiezen om handmatig alles over te zetten, maar er zijn eenvoudigere manieren. Wij leggen je per systeemsoftware uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Contacten overzetten van je oude Android naar nieuwe Android-toestel

De makkelijkste manier om je contacten over te zetten op je nieuwe Android-toestel is door deze simpelweg op te slaan op je sim-kaartje. Blijf je trouw aan een Android-toestel, dan verzeker je jezelf binnen enkele minuten van alle contacten op je nieuwe toestel door deze stappen te volgen:

 1. Ga op je oude Android-smartphone naar 'Contacten';
 2. Druk op het instellingen-icoontje (verschillend per Android-toestel) in het contacten-menu;
 3. Druk op 'Contacten importeren'. Wacht totdat dit proces is afgerond;
 4. Stop het sim-kaartje in je nieuwe Android-toestel en ga naar 'Instellingen > Contacten > Contacten importeren'.

Wacht totdat je smartphone klaar is met het overzetten. Als het goed is moet je nieuwe Android-smartphone alle contacten opgeslagen hebben.

Contacten van Android naar iOS

Overstappen van Android naar iOS 9 of hoger is een stuk makkelijker geworden door de komst van de app 'Stap over op iOS'. Hiermee kun je niet alleen je contacten overzetten naar je iPhone, maar ook berichten, foto's video's en bladwijzers. Ook e-mail-accounts, agenda's, achtergronde, muziek en boeken zijn over te zetten via de app. Dit gaat als volgt:

 1. Download en installeer 'Stap over op iOS' op je Android-toestel;
 2. Start je nieuwe iPhone op en geef aan dat je gegevens wilt overzetten van een Android-toestel;
 3. Voer de code van je iPhone in op je Android-toestel;
 4. Kies welke onderdelen je van je Android-toestel wilt overzetten naar je iPhone en druk op 'volgende';
 5. Wacht totdat de transfer compleet is.

Een alternatieve manier om contacten te importeren van een Android-toestel naar een iPhone kan via je sim-kaartje. De iPhone gebruikt een sim-kaart om het telefoonnummer, de aanbieder en de functies van het toestel beschikbaar te maken voor de gebruiker. Het is echter niet mogelijk om contacten en telefoonnummers op de simkaart van een iPhone op te slaan. Wel kun je contacten van je oude sim-kaart staan overzetten op je iPhone, mits je oude Android-toestel over een nano-sim-kaart beschikt.Dit gaat als volgt:

 1. Plaats de sim-kaart met alle contacten in je nieuwe iPhone;
 2. Het kan zijn dat je de telefoon opnieuw moet activeren. Als dat zo is, maak je verbinding met iTunes;
 3. Ga naar 'Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Importeer simcontacten'. De contacten worden nu overgezet naar het interne opslaggeheugen van je iPhone;
 4. Gebruik je een nieuwe sim-kaart voor je iPhone, haal dan nu de oude eruit en steek de nieuwe sim-kaart in het toestel.

Contacten van iOS naar Android overzetten

Wil je overstappen van je iPhone naar een Android-toestel, dan kun je het beste de app Copy My Data gebruiken. Het overzetten van contacten is door het volgen van onderstaande stappen binnen enkele minuten geregeld:

 1. Download de applicatie op beide smartphones en zorg dat beide telefoons op hetzelfde wifi-netwerk aangesloten zijn;
 2. Open op beide telefoons de Copy My Data-app en selecteer het toestel waarmee je de data wilt uitwisselen;
 3. Selecteer 'Copy data to selected device' op je iPhone en kies 'Copy data from selected device' op je Android-toestel;
 4. Kies welke data je wilt overzetten en laat de app zijn werk doen.

Contacten van iOS naar iOS

Het overzetten van contacten op je iPhone naar een andere iPhone is, net als bij Android, heel simpel. In dit tip-artikel leggen wij de twee makkelijkste manieren uit:

Contacten overzetten via iCloud

 1. Ga naar 'Instellingen > iCloud > Reservekopie en maak een backup van je contactgegevens;
 2. iCloud maakt nu dagelijks een kopie van je gegevens. Je kunt ervoor kiezen om iCloud alleen een backup te laten maken als er wifi-verbinding is, zodat je mobiele data niet opgemaakt wordt;
 3. Zet je nieuwe iPhone aan en doorloop de stappen totdat je 'Configureer uw iPhone' tegenkomt. Kies voor 'Zet iCloud-reservekopie terug';
 4. Vul je inloggegevens in en wacht totdat het proces afgerond is. 

Contacten overzetten via iTunes

 1. Sluit je oude iPhone aan op je laptop of pc via een usb-kabel;
 2. Open iTunes en ga naar Archief > Apparaten > Maak reservekopie, waarna iTunes een reservekopie van de volledige inhoud van je iPhone opslaat;
 3. Sluit je nieuwe iPhone aan op je laptop of pc via een usb-kabel
 4. Ga in iTunes naar Archief > Apparaten > Zet terug vanaf reservekopie. Wacht totdat alle data (inclusief contactgegevens) op je nieuwe iPhone is opgeslagen.

Geen contacten, maar data overzetten? Check hier drie tips op Android Planet.