Als je telefoon kwijt of stuk is, dan is dat erg vervelend. Maar een nieuwe is zo gekocht. Al je contacten die er echter in stonden, krijg je niet zomaar terug. Daarom kun je het beste je contacten centraliseren. OnlySim legt uit hoe je dat doet.

Contacten centraliseren op Android of iPhone

Om te voorkomen dat je contacten kwijt raakt als er iets met je toestel is, is het zaak ze goed te bewaren op een plek waar je altijd bij kunt. Ook al er iets met je toestel aan de hand is, kun je zo altijd nog je contacten terugkrijgen. Gelukkig maakt zowel Android als iPhone het vrij gemakkelijk om een reservekopie van je telefoonnummers ergens te bewaren. Je kunt het zelfs zo instellen dat het automatisch gaat. Dan heb je er geen omkijken meer naar.

Contacten centraal opslaan in de cloud

Als je een iPhone of Android-telefoon gebruikt, dan is de kans groot dat je ook een Apple of google-account hebt dat is gekoppeld aan je smartphone. Die stelt je bijvoorbeeld in staat om apps te downloaden en mail te ontvangen op je telefoon. Al je contactgegevens kunnen ook gekoppeld worden aan dit account. Zo wordt er een kopie van de telefoonnummers van vrienden en bekenden veilig opgeslagen in de cloud.

Als je telefoon ooit kwijt is, staan je contacten nog steeds opgeslagen in de cloud. Je kunt ze bijvoorbeeld via de computer terugvinden door in te loggen op iCloud of Google Contacten. Als je inlogt met hetzelfde account als dat je op je telefoon gebruikte, zie je alle contactgegevens weer staan. Deze zijn alleen voor jou zichtbaar, niemand anders kan hierbij. Mocht je een nieuwe telefoon krijgen, dan zet je heel eenvoudig al die contacten ook weer op je nieuwe toestel.

Hoe sla je centraliseer je contacten op Android?

Er zijn veel verschillende Android-toestellen, dus het kan zijn dat menu’s onderling iets verschillen. Maar op de meeste Android-smartphones werkt het als volgt:

  1. Ga op je Android telefoon naar je instellingen-app en klik op systeem;
  2. Tik vervolgens op ‘back-up’ om te zien van welke gegevens er een reservekopie wordt opgeslagen;
  3. Als dit nog niet het geval is: zet het schuifje bij ‘Back-up maken op Google Drive’ aan;
  4. In het lijstje daaronder kun je zien welke gegevens er opgeslagen worden en wanneer dat voor het laatste gebeurd is;
  5. Vanaf nu worden je contacten automatisch opgeslagen. Als je dus eens een nieuw contact toevoegt, hoef je niet zelf een nieuwe back-up te maken. De gegevens zijn altijd up-to-date.

Hoe centraliseer je contacten op iPhone?

Ook met de iPhone is het mogelijk om je contacten in de cloud op te slaan. Gebruikers van iPhones kunnen met hun Apple-ID inloggen op hun iCloud-account. Dat is gekoppeld is aan het toestel. Op die manier kun je gegevens centraal opslaan in de cloud van Apple, en raak je nooit iets kwijt.

  1. Ga naar de instellingen van je iPhone en druk daar op je naam om naar iCloud te gaan;
  2. Zet het schuifje op groen, daarna worden je contacten opgeslagen in je iCloud-account;
  3. Als je deze functie net aan hebt gezet, kun je handmatig een reserviekopie maken;
  4. De iPhone maakt nu zelf regelmatig een nieuwe reservekopie. Als je dus nieuwe contacten toevoegt, of oude weghaalt dan wordt dat ook automatisch in de cloud opgeslagen.

Zelf contacten opslaan op je computer

Wil je jouw contactgegevens liever niet in de cloud bewaren? Je kunt zowel op iOS als op Android er ook voor kiezen om deze als een los bestand te downloaden. Dit bestand kun je dan zelf opslaan op je computer, harde schijf of usb-stick. Afhankelijk van welke telefoon je gebruikt, ga je in de contacten-app naar ‘instellingen’ en kiest vervolgens ‘exporteren’.

Je kunt dan een .vcf-bestand of vCard downloaden. Daar staan alle contactgegevens van je telefoon in. Je hebt vervolgens zelf de keuze waar je dit bestand kunt opslaan. Let er wel op dat dit eenmalig is en niet automatisch gebeurt. Voeg je nieuwe contacten toe, en wil je die ook op een centrale plek bewaren, dan zul je zelf weer een nieuwe .vcf of vCard moeten exporteren.

Back-ups zijn belangrijk

Niet alleen voor je contacten, ook voor andere gegevens op je telefoon is het handig om een back-up te maken. Je wilt tenslotte ook niet je foto’s, video’s of whatsapp-gesprekken kwijt zijn als er iets met je smartphone gebeurt. Tips over hoe je alle gegevens veilig en centraal opslaat, vind je in de gids voor back-ups van je smartphone op onze zustersite Smartphone.nl.