Even een gesprekje voeren met een vriend of collega, maar krap in je belminuten? Even videobellen via wifi of een mobiel netwerk met je smartphone biedt uitkomst. Dit zijn wat ons betreft de beste videobel-apps voor iOS en Android.

1. WhatsApp

Wil je met je smartphone snel contact met iemand opnemen via een videogesprek? Dan is WhatsApp ongetwijfeld de meest toegankelijke optie. Bijna iedereen gebruikt de berichtendienst, zodat er geen aparte accounts voor hoeven worden aangemaakt.

Met een druk op de knop kun je iemand uit je contactenlijst via de app opbellen, zodat zijn of haar gezicht vervolgens op je scherm verschijnt.

Het nadeel van WhatsApp op het gebied van videobellen is dat de dienst niet werkt op tablet of computer, zodat je enkel van smartphone naar smartphone kunt videobellen. Ook is het niet mogelijk om meerdere mensen tegelijk op deze manier te contacteren.

→ Download WhatsApp voor iOS
→ Download WhatsApp voor Android

2. FaceTime

Als je alleen wilt videobellen met eigenaren van iPhones, iPads en Macs, dan is FaceTime een uitstekende app om dat te doen. De app staat op ieder iOS-apparaat standaard geïnstalleerd en werkt super simpel.

Sinds kort kun je ook groepsgesprekken houden met FaceTime, maar het grootste nadeel is natuurlijk dat de dienst onbruikbaar is als je met iemand wilt bellen die Windows of Android gebruikt. Dat maakt van FaceTime een uitstekende videobel-app die helaas te beperkt bruikbaar is om hem aan iedereen aan te raden.

3. Google Duo

Google Duo is het antwoord van Google op FaceTime, met als belangrijk verschil dat Duo naast Android ook gewoon op iOS werkt. Dat maakt de app een handig gratis middel om iemand te videobellen. Groepsgesprekken zijn helaas (nog) niet beschikbaar, maar wat extra functies maken Duo alsnog de moeite waard.

Zo kun je instellen dat je de persoon die je belt jou alvast kan zien voordat hij of zij opneemt. Daarnaast werkt de app enorm simpel, wat hem heel toegankelijk maakt voor alle doelgroepen en leeftijden. Helaas ontbreekt een goede desktopversie, al wordt hier volgens Google wel aan gewerkt.

→ Download Google Duo voor iOS
→ Download Google Duo voor Android

4. Skype

De klassieke videobel-app Skype doet het nog steeds goed. De app is op bijna ieder apparaat te downloaden en gebruiken, wat het een prima middel maakt om met een of meerdere personen contact op te nemen. Skype is vooral handig omdat het zo breed inzetbaar is.

Je kunt ermee bellen naar smartphones, tablets, laptops en desktops en dat maakt het heel handig om de app er in allerlei situaties bij te pakken. Bovendien is Skype zo’n gevestigde naam die al jaren meegaat dat praktisch iedereen er wel een account voor heeft. Net als alle andere apps in dit rijtje is Skype volledig gratis te gebruiken.

→ Download Skype voor iOS
→ Download Skype voor Android

Let op: videobellen kost relatief veel data en dus is het aan te raden een grote databundel bij je sim only-abonnement te nemen. Een abonnement met onbeperkte data, bijvoorbeeld. In onze onafhankelijke vergelijker vind je een overzicht met alle aanbiedingen van sim-only’s met onbeperkte data.