Heb je een leuke vakantieliefde overgehouden aan je reis, of moet je vaak voor zaken naar het buitenland bellen? Dan weet je dat deze telefoontjes snel in de papieren kunnen lopen. Met deze tips voorkom je een hoge telefoonrekening.

Bellen naar buitenland

Vroeger stond bellen naar het buitenland gelijk aan torenhoge rekeningen. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Even bellen met een vriend in Australië of zakenrelatie in de Verenigde Staten hoeft absoluut niet duur te zijn.

1. Kies je abonnement zorgvuldig

Een goed begin is het halve werk. Wanneer jij regelmatig met mensen in het buitenland moet bellen, doe je er verstandig aan een telefoonabonnement met gunstige voorwaarden uit te kiezen.

Binnen de EU is je normale bundel geldig, maar wanneer je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten belt mogen providers rekenen wat ze willen. Gelukkig hebben alle grote aanbieders voordelige bundels of actieprijzen om naar het buitenland te bellen.

Bellen naar buitenland 1

KPN

Bij KPN kun je gemakkelijk een Extra Bundel activeren. Hiermee bel je tot 80 procent goedkoper naar het buitenland. Op de KPN-website bekijk je de actuele tarieven per land. Je activeert de bundel via Mijn KPN, of door een code te sms’en.

Tele2

Tele2 heeft geen speciale bundels om naar het buitenland te betalen. In plaats daarvan maakt men onderscheid tussen bellen naar de VS, en alle overige landen. Bij beide opties is het starttarief 0,06 euro, maar het bedrag per minuut verschilt wezenlijk. Ook maakt het uit of die kennis in Houston, Texas belt vanaf een vaste lijn, of mobiel nummer. Bekijk de Tele2-website voor de actuele tarieven.

T-Mobile

Word je klant van T-Mobile en moet je naar het buitenland bellen? Dan is het handig om van tevoren precies te weten wat je gaat betalen. T-Mobile heeft hier een handig trucje op bedacht. In Nederland sms je “PRIJS” gevolgd door het land waar je heen wilt bellen naar 5545. T-Mobile stuurt dan een bericht terug waarin precies staat aangegeven hoe duur bellen is. Voor een overzicht van alle tarieven neem je een kijkje op de website van T-Mobile.

Vodafone

Ook Vodafone heeft een handige sms-service. Voer je telefoonnummer in op de website van de provider, en je krijgt direct een berichtje terug met alle tarieven. Zo weet je waar je aan toe bent.

Bellen naar buitenland 3

2. Bellen via wifi

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen WhatsApp, Facebook Messenger, Skype of Instagram. Via al deze chatdiensten kun je gratis (video)bellen via wifi. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding. Zorg er dus voor dat je verbonden bent met een wifi-netwerk, anders loopt je telefoonrekening alsnog hoog op.

In WhatsApp en Facebook Messenger ga je naar een chat en druk je op het telefoon-icoon rechtsboven om te bellen. Skype werkt door middel van e-mailadressen of telefoonnummers. Voer deze in en kies ervoor om te (video)bellen. Bij Instagram ga je naar je DM’s (Direct Messages). Tik vervolgens een gesprek aan en klik op het bel-tekentje rechtsboven.

3. Prepaid bellen naar het buitenland

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een prepaid-kaartje aan te schaffen. Het grote voordeel hiervan is dat je geen dure kosten buiten je bundel kunt maken: zodra je tegoed op is wordt de verbinding automatisch verbroken. Het nadeel van prepaid bellen naar het buitenland is dat je hogere tarieven betaalt dan bij een abonnement, of sim only. Hieronder vind je de tarieven voor alle grote providers:

  1. KPN
  2. Tele2
  3. T-Mobile
  4. Vodafone