Het is slim om regelmatig een back-up van je Android-toestel te maken. Dit is simpel, maar je moet wel weten hoe het werkt. Check daarom deze tip.

Zo maak je een Android back-up

Door een back-up van je Android te maken, raak je belangrijke gegevens niet snel kwijt. Denk hierbij aan je contacten, opgeslagen wifi-netwerken en wachtwoorden, Gmail-instellingen en apps die je hebt geïnstalleerd. Handig voor als je overstapt op een nieuwe smartphone, of als je huidige toestel het plots begeeft.

android back-upGoogle heeft een simpele functie in Android verwerkt waarmee je met een paar tikjes een back-up maakt. Hierbij worden gegevens in je Google-account opgeslagen, wat betekent dat je data gemakkelijk kunt terugzetten als je weer inlogt op een nieuw Android-apparaat. Op de meeste telefoons vind je de optie in het instellingenscherm. Heb je een oudere smartphone of Android-versie, dan vind je de functie mogelijk op een iets andere plek.

  1. Open op je Android-smartphone de Instellingen-app;
  2. Scrol naar beneden totdat je onder ‘Systeem’ het menu ‘Back-up maken en resetten’ ziet. Tik hier vervolgens op;
  3. Kies voor ‘Back-up maken van mijn gegevens’ en zorg dat het schakelaartje is ingeschakeld.

Heb je de functie geactiveerd, dan wordt automatisch op afstand een back-up gemaakt van je gegevens. In hetzelfde menu kun je overigens ook aangeven welk Google-account je wilt gebruiken om apparaatdata te bewaren. De optie ‘Automatisch terugzetten’ zorgt ervoor dat gegevens direct worden hersteld als je een app opnieuw installeert.

Fabrieksinstellingen terugzetten

Wil je je Android-smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen, als je ‘m bijvoorbeeld doorverkoopt, dan kun je in hetzelfde menu terecht. Zorg er dan wel voor dat je eerst de bovenstaande stappen volgt om een back-up van je gegevens te maken. Wil je meer weten, check dan onze uitgebreide tip over het terugzetten van de fabrieksinstellingen.