Van diverse populaire apps is ook een versie beschikbaar die zuiniger omgaat met je accu en databundel. OnlySim selecteert de 5 handigste Lite-apps voor je smartphone.

Twitter Lite (Android en iOS)

Zoals de naam al doet vermoeden, is Twitter Lite een uitgeklede versie van het bekende sociale netwerk. Dit is geen app, maar een website die je via dit adres op elke smartphone kunt openen. De site is geoptimaliseerd voor goedkope, minder krachtige smartphones en laadt ruim 30 procent sneller dan de reguliere app. Een bijkomend voordeel is dat Twitter Lite zuiniger met je databundel omspringt. Je kunt er gewoon mee tweeten, privéberichten sturen en notificaties checken. Alleen het uploaden van video’s is niet mogelijk en conversaties worden nog in de oude stijl van Twitter weergegeven.

Facebook Lite (Android)

Deze uitgeklede versie van Facebook richt zich voornamelijk op opkomende landen. Daardoor kun je Facebook Lite bij ons niet vanuit de Google Play Store downloaden. Je vindt de app echter wel als los bestand via deze site. Vervolgens moet je nog even handmatig dit zogenoemde apk-bestand installeren om aan de slag te gaan. Qua design ziet Facebook Lite er eenvoudig uit, maar praktisch alle belangrijke functies zijn aanwezig. Daarnaast werkt de app vlot, zelfs als je internet traag is.

Facebook Messenger Lite (Android)

Voor Facebook Messenger Lite geldt ook dat je even het installatiebestand handmatig moet downloaden (op deze pagina). Deze beperkte versie van de berichtendienst heeft geen video’s, geen plug-ins en geen games die je met vrienden kan spelen. Wel is het mogelijk om te chatten en foto’s te delen.

Shazam Lite (Android)

Muziekherkenner Shazam Lite heeft de laatste jaren veel nieuwe functies gekregen. Wil je een app die alleen liedjes (die bijvoorbeeld op de radio spelen) herkent, dan is dit de versie om voor te gaan. Shazam Lite is bijzonder basic, snel en zuinig met data. Downloaden kan hier.

Skype Lite (Android)

Videogesprekken voeren in een uitgeklede app die minder data verbruikt, dat is de belofte van Skype Lite. Een ander groot pluspunt van de app is dat hij ook werkt met trage internetverbindingen. Skype Lite is officieel alleen in India beschikbaar, maar via APKMirror kunnen gebruikers in andere landen de app ook downloaden en gebruiken.