Benieuwd of je huidige simkaart in je nieuwe smartphone past? Of wil je weten of je nu een mini-, micro- of nano-simkaart hebt? OnlySim laat de verschillen zien.

1. De simkaart

Sim staat voor Subscriber Identity Module. Dit kaartje bevat alle gegevens over het abonnement en de abonneehouder die voor de provider relevant zijn. Een simkaart is gemerkt met een uniek nummer, dat is gekoppeld aan deze gegevens. Verder kun je op je simkaart telefoonnummers en berichten opslaan, zodat je makkelijker kunt switchen tussen verschillende telefoons.

In principe worden vandaag de dag nog twee soorten simkaarten gebruikt: de micro- en de nano-simkaart. Welke simkaart jij hebt, wordt bepaald door de grootte van de kaart. Het kan echter voorkomen dat jij nog een mini-simkaart thuis hebt liggen. De functionaliteiten van de verschillende soorten simkaarten is hetzelfde.

2. Verschillende soorten

De nano-simkaart (12,5 bij 9 millimeter) is de meest gebruikte simkaart. Standaard zijn alle vlaggenschepen en vaak ook de goedkopere modellen uitgerust met deze simkaart, denk bijvoorbeeld aan de iPhone SE of de Samsung Galaxy S7. De nano-sim bestaat uit het kleinst mogelijke deel van jouw simkaart. De randen zijn precies om de chip heen afgesneden.

De micro-simkaart  (15 bij 12 millimeter) is een slag groter dan de nano. Er zit nog een klein randje om de simkaart heen en de rechterhoek is duidelijk afgevlakt. De micro-simkaart is onder meer gebruikt bij de LG G4. De mini-simkaart (25 bij 15 millimeter) wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt in smartphones. Deze simkaart is de grootste van de drie en op het uiteinde staat jouw simkaartnummer.

3. Welke heb ik nodig?

Bij het afsluiten van een nieuw sim only abonnement ontvang je doorgaans meerdere formaten van de simkaart. Op die manier weet je zeker dat je nieuwe simkaart in je toestel past, al is het handig om te weten welk formaat je precies nodig hebt. Heb je nog een groot formaat simkaart en stap je over op een nieuw toestel, dan kan het zijn dat hij niet past. In dat geval kun je je simkaart laten bijknippen bij de fysieke winkel van je provider. Daarnaast bieden de meeste providers de mogelijkheid om een kleinere simkaart via hun website te bestellen. Wij raden met klem af zelf met een schaar aan de slag te gaan.

Heb je een nano-simkaart, maar heb je een micro- of zelfs een mini-sim nodig? Dan kun je bij bijna iedere telefoonwinkel een simkaart-adapter kopen. Die is vaak niet duur en bestaat uit een hoesje waar je je simkaart inklikt. Zo kun je je simkaart vergroten, zonder dat je een nieuwe hoeft te bestellen.