Er is de laatste jaren veel te doen geweest rondom roaming. Wat houdt dit precies in en wanneer wordt het afgeschaft? OnlySim geeft antwoord.

Wat is roaming?

Grote kans dat je er al eens mee te maken hebt gehad: een gepeperde telefoonrekening nadat je op vakantie een paar minuten hebt gebeld of gesurft met je mobiele telefoon. Maak je in het buitenland gebruik van je toestel, dan betaal je op dit moment nog extra kosten. De reden hiervoor is roaming: een techniek die zorgt dat je telefoon verbindt met het netwerk van een andere aanbieder als het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is. Op die manier zorgt roaming ervoor dat je in het buitenland bereikbaar blijft en dus ook mobiel kunt internetten.

Nederlandse providers hebben zelf in het buitenland geen netwerk en maken daarom afspraken met plaatselijke aanbieders om jou als klant toe te laten. Logischerwijs brengt dat kosten met zich mee per sms’je of MB dat je in het buitenland verbruikt. Deze zogenoemde roamingkosten worden doorberekend aan de klant. Heb je geen speciale buitenlandbundel afgesloten of een bel- en dataplafond ingesteld, dan kunnen de kosten flink oplopen. Mobiel internet in het buitenland staat bij de meeste telefoons standaard uitgeschakeld, maar dat geldt niet voor bellen en sms’en. Dat is ook wel logisch, want anders zou iemand je in het geval van nood niet kunnen bereiken.

Wil je de kosten beperken, dan is het slim om een buitenlandbundel af te sluiten of een plaatselijke simkaart met een (bescheiden) bel- en databundel te kopen. Met behulp van een mifi-router, een klein apparaatje waarin je de simkaart plaatst, kun je een wifi-hotspot maken. Daar kunnen vervolgens meerdere apparaten op inloggen om toegang te krijgen tot internet.

Hoe zit het met de afschaffing van roaming?

De afgelopen jaren zijn de prijzen van roaming steeds gedaald. In 2014 betaalde je voor 1 MB, 1 belminuut en 1 sms vanuit een Europees land nog respectievelijk 24, 23 en 7 cent. In 2016 waren deze maximumtarieven al gezakt tot respectievelijk 5, 5 en 2 cent.

Eigenlijk zouden de roamingkosten eind 2015 al worden afgeschaft, maar door een nieuw compromis moeten we daarvoor nog tot 15 juni 2017 wachten. Vanaf dat moment kan elke Europeaan in elk Europees land mobiel internet, sms en telefonie gebruiken zoals thuis. Heb je een bundel, dan gaan daar voortaan de gebruikte MB’s, sms’jes en minuten vanaf. Om te voorkomen dat gebruikers in het buitenland een (voordeliger) abonnement afsluiten en altijd roamen, stelt de Europese Commissie een maximum aantal dagen voor roaming in. Deze zogenoemde fair use policy moet misbruik voorkomen.

De ‘onbeperkt alles’-provider Robin Mobile schaft per 1 februari 2017 de roamingkosten af. Met een onlangs geïntroduceerde abonnementsvorm van T-Mobile is het ook mogelijk om 60 dagen per jaar in het buitenland te roamen zonder extra kosten. Het T-Mobile Go Unlimited abonnement laat klanten voor 35 euro per maand bovendien onbeperkt internetten, bellen en sms’en.