Steeds vaker ondersteunt een smartphone dual sim, maar niet iedereen weet wat je hiermee kan. Dit moet je weten over dual sim en welke toestellen het ondersteunen.

Dit betekent dual sim

De naam verklapt het al enigszins: dual sim is de technologie waarbij je niet één, maar twee simkaarten in een telefoon kan stoppen. Als je twee telefoonnummers hebt voor bijvoorbeeld werk en privé, hoef je hierdoor niet twee telefoons mee te slepen. Je bent zo op een smartphone bereikbaar op twee nummers.

Dual sim staat dus voor de technologie in een telefoon en is niet te verwarren met duosim. Duosim is de tweede simkaart die je bij een bestaand abonnement krijgt bij een provider, om in een dual sim-smartphone te stoppen. Deze tweede simkaart, de duosim, heeft wel een eigen nummer, maar gebruikt dezelfde bundel als je andere simkaart.

Dual sim active en standby

Er zijn twee verschillende soorten dual sim-ondersteuning terug te vinden in toestellen. De eerste optie is dual sim active, wat betekent dat je toestel is uitgerust met twee antennes. Hierdoor ben je altijd op beide simkaarten tegelijk bereikbaar. Deze vorm van dual sim is erg zeldzaam, omdat het lastig is om twee antennes in een telefoon te verwerken. Bovendien brengt dit extra kosten met zich mee voor de fabrikant, die daarom liever voor dual sim standby gaat.

anonieme beller blokkeren uitgelicht

Dual sim standby houdt in dat een telefoon wel dual sim ondersteunt, maar slechts één antenne heeft. Je maakt hierdoor met beide simkaarten verbinding via dezelfde antenne, maar niet tegelijkertijd.

Op het moment dat je met de ene simkaart belt of internet gebruikt, ben je tijdelijk niet bereikbaar met de andere simkaart. Doorgaans werken alle dual sim-telefoons die in Nederland verkrijgbaar met de standby-technologie.

Voor wie is dual sim interessant?

Zeker wanneer je twee nummers hebt, ben je zonder dual sim aangewezen op twee telefoons. Dit is niet ideaal, en met dual sim hoef je slechts één toestel te gebruiken voor beide telefoonnummers. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je zowel een zakelijk als privénummer hebt.

Ook als regelmatig op reis bent buiten Europa, biedt dual sim uitkomst. Zo kun je overal een lokaal simkaartje aanschaffen om tijdelijk betaalbaar te kunnen bellen en internetten, zonder dat je je eigen simkaart steeds moet verwijderen en daarop niet bereikbaar bent.

Welke smartphones ondersteunen dual sim?

Tegenwoordig zijn er meer Android-smartphones die dual sim wel dan niet ondersteunen. Als je een dual sim telefoon zoekt, heb je dan ook ruime keuze tussen zowel vlaggenschepen als goedkopere toestellen. Op zusterwebsite Android Planet hebben we de beste dual sim-smartphones op een rijtje gezet.

Een dual sim-iPhone is in Nederland helaas nog niet beschikbaar. De iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR ondersteunen wel eSIM, maar dit is nog niet in Nederland beschikbaar. eSIM is geen fysieke vorm van dual sim, maar zit ingebouwd in je telefoon. Het is nog niet duidelijk wanneer eSIM in Nederland beschikbaar is.

Hoe sluit ik een sim only-abonnement af voor een dual sim telefoon?

Er zijn verschillende providers die een duosim aanbieden voor in je toestel met dubbel simkaartslot. Lees in ons artikel over duosim bij welke providers je duosim kan afsluiten. Het is dus meestal niet nodig om twee verschillende abonnementen af te sluiten. Heb je nog geen sim only-abonnement? In onze vergelijker vind je de beste sim only aanbiedingen.