Je twijfelt tussen een abonnement met telefoon en een sim only. Welke moet je nemen? OnlySim legt het verschil uit tussen een sim only en abonnement met smartphone.

Verschil tussen sim only en abonnement met telefoon

Het verschil is erg eenvoudig. Een sim only abonnement is een abonnement zonder smartphone. Je betaalt alleen voor de aansluiting op het netwerk van de provider en de bel-, sms- en databundel. De bezorger brengt je dus geen nieuwe telefoon, maar alleen een nieuwe simkaart. Activeer de simkaart, stop hem in een simlockvrij toestel en je kunt aan de slag. Heb je geen simlockvrije telefoon, dan kun je de simlock verwijderen.

Een regulier abonnement is hetzelfde als een sim only, maar dan met een smartphone. Dat komt neer op twee maandelijkse bundels: een toestelbundel en een aparte sim only. Eigenlijk sluit je dus altijd een sim only af, maar koppel je die bij een regulier abonnement aan de nieuwe mobiele telefoon die je kiest. Daarbij heb je de vrijheid om de nieuwe smartphone in één keer of in termijnen af te lossen.

sim only-nieuwsSim only praktischer

Naast het verschil tussen sim only en abonnement zitten er aan een los abonnement een aantal voordelen vast. Zo zijn er meer sim only-aanbieders dan aanbieders van abonnementen met telefoon. Enkele providers zoals Ben, Simyo en Youfone bieden sim only’s tegen scherpe prijzen aan. Hierdoor is kan het voordeliger zijn om een apart sim only-abonnement af te sluiten en vervolgens los een smartphone aan te schaffen.

Daarnaast loop je altijd het risico dat je telefoon kapot kan gaan. Hoort deze telefoon bij je abonnement, dan ben je verplicht maandelijks door te blijven betalen. Erg zonde van je geld. Met een sim only abonnement vermijd je dit risico, omdat je niet voor een telefoon betaalt.

Sim only’s zijn ook aantrekkelijk omdat ze flexibeler zijn. Het is namelijk mogelijk om een maandelijks opzegbare sim only af te sluiten. Zo’n abonnement is op twee manieren handig. Je kunt namelijk zowel het abonnement maandelijks opzeggen, als elke maand je bundels vrijblijvend aanpassen. Bij een abonnement met telefoon zit je vast aan een minimale looptijd van één of twee jaar. Ook kun je je bundels vaak niet lager aanpassen dan je oorspronkelijk gekozen bundels.