In de beginjaren van de mobiele telefonie was prepaid een bekend begrip. Inmiddels hebben de meeste mensen postpaid contract, ofwel een abonnement. OnlySim legt het verschil uit.

Verschil prepaid postpaid

De jaren 90 luidden het begin in van de mobiele telefonie én betaalbare prepaidpakketten, die gretig aftrek vonden en het grote publiek lieten kennismaken met mobieltjes. Je betaalde een eenmalig bedrag voor je toestel, simkaart en een tegoed van een of twee tientjes waarmee je naar hartenlust kon bellen, sms’en (en later internetten). Was je tegoed op, dan moest je even naar de winkel of website van je provider gaan om op te waarderen. In sommige gevallen kon dat ook automatisch, maar van vaste maandelijkse kosten was geen sprake.

De tegenhanger van prepaid is postpaid. De term hoor je tegenwoordig nauwelijks meer, maar postpaid is in wezen hetzelfde als een abonnement. In tegenstelling tot prepaid betaal je elke maand een vast bedrag voor je mobiel, waarbij de hoogte afhankelijk is van je gekozen bundels en gebruik.

In het begin bestond het aanbod vooral uit postpaid abonnementen in combinatie met een toestel, maar met de introductie van sim only worden abonnementen zonder toestel steeds populairder. Inmiddels zien steeds meer Nederlanders hoeveel ze hiermee kunnen besparen op hun kosten voor mobiele telefonie.

Is een sim only interessanter dan prepaid?

Ondanks dat de populariteit van prepaid na de introductie van sim only is gedaald, is een prepaid simkaart voor sommigen nog steeds interessant. Je betaalt eenmalig voor de simkaart en beltegoed. Is dat na één of meerdere maanden op, dan kun je eenvoudig je tegoed (online) opwaarderen. Handig als je nauwelijks gebruikmaakt van je telefoon en niet wilt vastzitten aan een abonnement. Check wel hoe het zit met (verplicht) opwaarderen, want dit verschilt per provider.

Gezien de hogere kosten per belminuut, sms en MB is het voor de meeste gebruikers toch aantrekkelijker om voor een sim only abonnement te gaan. Zoals je in onze Sim Only Top 3 ziet, heb je al voor minder dan 10 euro per maand een prima bel- en databundel. Een bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te (blijven) opwaarderen om bereikbaar te blijven in geval van nood.

Bij het maken van je keuze is het wel belangrijk om te berekenen hoeveel je denkt te gaan bellen, sms’en en internetten, want het is natuurlijk zonde om te betalen voor ongebruikt tegoed. Gebruik daarvoor onze Keuzehulp om in kaart te brengen welk abonnement voldoet aan je voorkeuren.