Soms is het handig om een telefoongesprek op te nemen. Wanneer je er niet van houdt om aantekeningen tijdens het bellen te maken, kun je zo altijd terugluisteren wat de ander nou zei. Meestal zullen mensen dit geen probleem vinden, maar hoe zit het juridisch? Is het legaal?

Telefoongesprek opnemen legaal, of niet?

Het korte antwoord is ja, volgens advocatenbureau Hekkelman. Volgens de wet is het alleen strafbaar om opnames te maken wanneer je zelf geen deelnemer bent aan het gesprek. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een telefoonlijn ‘aftapt’, zoals de politie weleens bij onderzoek doet.

Er is echter niets aan de hand wanneer je zelf deelneemt aan het gesprek. Je hoeft de ander vooraf zelfs geen toestemming te vragen en de diegene kan het dan ook niet verbieden. Het is alleen niet netjes om mensen zomaar op te nemen.

Google Pixel 3 XL

De kwestie of een telefoongesprek opnemen legaal is wordt een stuk lastiger wanneer je dit herhaaldelijk doet. Als je bijvoorbeeld alle gesprekken met je werkgever bijhoudt, op een gegeven moment ontslagen wordt en dit wil aanvechten in de rechtbank met behulp van deze telefoontjes, dan betekent het niet per se dat je ze mag gebruiken.

Lees ook: 3 apps om gesprekken met je smartphone op te nemen

Wanneer een telefoongesprek opnemen niet legaal is

Bij een strafrechtelijke zaak, dus tussen de burger en overheid, zal de rechter zich eerst buigen over de zogenoemde toelaatbaarheid van het bewijs. Hij of zij maakt dan een afweging van het belang van het bewijs. Als het weinig toevoegt, mag je de gesprekken niet gebruiken. Zorg er echter altijd voor dat je de audiobestanden voor je houdt en niet op internet plaatst. Als je dit wel doet, kan je smaad of chantage ter laste worden gelegd, en dat is strafbaar.

Bij een civiele zaak, tussen burgers en/of bedrijven onderling, is in principe al het bewijs toegestaan, dus ook opgenomen telefoongesprekken. In sommige gevallen mag je de opname niet gebruiken, maar dit komt zelden voor. “Verreweg in de meeste gevallen zal een opname van een telefoongesprek dus gewoon in de rechtszaal gebruikt kunnen worden”, aldus advocaat Bart Gubbels.