Of je nu op vakantie of voor je werk naar het buitenland gaat: het is goed om voor vertrek je abonnement even te controleren. In deze tip leggen we uit hoe tegoed opwaarderen werkt als je in het buitenland bent.

Het ene land is het andere niet

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies met buitenland wordt bedoeld. Dit lijkt voor de hand liggend, maar wat betreft een sim only-abonnement ligt het iets anders.

Dit komt omdat roamingkosten in de EU zijn afgeschaft. Dit betekent dat je overal in de EU voor hetzelfde tarief kunt internetten, bellen en sms’en. Waar deze afschaffing op neerkomt is dat je geen extra bundels of tegoed hoeft te kopen als je binnen de EU blijft. Boven op een berg in Oostenrijk een foto van je uitzicht op Instagram plaatsen kan dus gewoon binnen je normale bundel. Buiten de EU is het een ander verhaal.

Let op: Binnen Europa is niet altijd binnen de EU. Zo ligt Zwitserland wel in Europa, maar behoort het niet officieel tot de EU. Dit betekent dat het land dus een zone op zichzelf is waarin aparte tarieven kunnen gelden. Check dus voor de zekerheid of je provider je vakantiebestemming wel bij de EU rekent.

Moet ik binnen de EU mijn tegoed opwaarderen?

Dat hangt af van je situatie. Als je binnen de EU blijft, maak je gewoon gebruik van je huidige abonnementsbundels. Het kan natuurlijk nog steeds dat je een keer over je bundel heen dreigt te gaan. Dan is tegoed opwaarderen belangrijk, anders houd je er een torenhoge rekening aan over.

Per provider kan het verschillen, maar tegenwoordig kan je heel makkelijk een extra bundel kopen in de app van je provider, of via de sms. Check dus vooral even de app, daar staat vaak al aangegeven hoe je je tegoed kan opwaarderen. Op de website van je provider staat alle informatie die je nodig hebt over tegoed opwaarderen. Lees meer over de tarieven per provider in onderstaande FAQ:

Lees ook: Hoe zit het met een Sim Only in het buitenland?

tegoed opwaarderenBuiten de EU tegoed opwaarderen

Ga je wel veel internetten en bellen buiten de EU, dan is extra tegoed geen overbodige luxe. Een enkele provider, zoals T-Mobile, telt ook Groot-Brittannië en de Verenigde Staten mee bij grote abonnementen, maar doorgaans is dit niet het geval. Dit betekent dat je hoge kosten kan verwachten als je uitgebreid gaat Netflixen buiten de EU. Een bundel voor buiten de EU is dan erg handig. De prijs en grootte van zo’n bundel verschilt per aanbieder. Ook deze bundels kan je vaak al aanschaffen in de app van je provider of door een sms’je te versturen. Daarnaast kan je altijd op de website van je provider informatie vinden over buiten de EU-bundels en –kosten.

Let op: Deze bundels zijn erg klein ten opzichte van EU-bundels. Ook is het tegoed vaak maar beperkt geldig. Wij raden aan om buiten de EU zoveel mogelijk wifi te gebruiken of een sim only in dat land af te sluiten.