Omdat fabrikanten en providers nog niet staan te springen om de elektronische simkaart te ondersteunen, zijn er nog maar weinig smartphones met e-sim. Uit welke modellen kun je momenteel wél kiezen?

Waarom we uitkijken naar e-sim

De term eSIM – doorgaans geschreven als e-sim – staat voor embedded sim: een elektronische simkaart, ingebouwd in een smartphone. E-sim werkt precies hetzelfde als de fysieke simkaart die nu in je toestel zit, maar heeft een aantal voordelen. Overstappen van provider wordt veel eenvoudiger, je simkaart kan niet kwijtraken en e-sim ondersteunt meerdere (sim only)-abonnementen.

Lees ook: wat is een e-sim en wat kan ik ermee?

Een interessante vernieuwing dus, maar smartphonefabrikanten en telecomproviders moeten de techniek wel ondersteunen. Nederlandse providers hebben op moment van schrijven nog geen concrete plannen om e-sim-ondersteuning toe te voegen. In het buitenland, waaronder de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland, werken providers hier wel aan.

Google Pixel 3 XL

Smartphones met e-sim: de keuze is beperkt

Omdat providers weinig energie steken in e-sim-ondersteuning, verschijnen er nog nauwelijks smartphones die de nieuwe techniek ondersteunen. De meeste fabrikanten geven als verklaring dat maar heel weinig providers e-sim aanbieden. Een kip-ei-verhaal dus. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die wél smartphones met e-sim uitbrengen. Je vindt de toestellen hieronder.

  • Google Pixel 2
  • Google Pixel 2 XL
  • Google Pixel 3
  • Google Pixel 3 XL
  • Apple iPhone XS
  • Apple iPhone XS Max
  • Apple iPhone XR

De iPhones en Google Pixel-modellen hebben een nanosimkaartslot (voor een fysieke simkaart) en ondersteunen e-sim. Hoewel je er nu dus nog weinig aan hebt, zijn de smartphones wel toekomstbestendig.

Andere apparaten met e-sim

Apple verkoopt overigens meer mobiele apparatuur met e-sim-ondersteuning. Het gaat om de 11 inch-iPad Pro, de derde generatie 12,9 inch-iPad Pro en nieuwere Apple Watches. Samsung en Huawei verkopen ook smartwatches met e-sim. Heb je een e-sim-abonnement, dan kan je slimme horloge zelf bellen, sms’en en internetten. Als je gaat sporten, hoef je je smartphone dus niet mee te nemen.