Je wilt naar huis na een lange dag. Je checkt even je zakken, je mist iets: je telefoon. Je kan hem nergens vinden, of is je smartphone gestolen? OnlySim legt uit hoe je zo snel mogelijk te weten komt waar je smartphone uithangt.

Smartphone gestolen? Dit moet je doen

Vooraf belangrijk om te weten is dat deze tips alleen bruikbaar zijn als je telefoon nog aanstaat en je de GPS-locatie/Locatievoorzieningen (iOS) hebt ingeschakeld. Schakel deze functies dus altijd in als je bij diefstal je telefoon terug wilt krijgen. Als dit niet het geval is, raden we altijd aan om direct contact op te nemen met de politie.

Android (Google)

Alle Android smartphones zijn uitgerust met de app Android Apparaatbeheer. Met behulp van deze app kan je snel de locatie van jouw smartphone bepalen. Ga op een desktop of ander mobiel apparaat naar de app. Als je dit hebt gedaan kan je meteen inloggen met jouw Google inloggegevens die je hebt gebruikt voor de Android die je kwijt bent. Nadat je dit hebt gedaan selecteer je het device dat je hebt verloren. De app laat dan op basis van de GPS-locatie in Google Maps zien waar je smartphone zich bevindt.

Op afstand kan je via Android Apparaatbeheer ervoor kiezen om je telefoon te ‘bellen’, vergrendelen of wissen:

  • ‘Bellen’ kies je als je telefoon ergens bij in de jouw buurt is, bijvoorbeeld in de wasmand. Zo vind je hem gemakkelijk terug.
  • Vergrendelen kies je als je wilt dat niemand zonder viercijferige code op jouw Android kan. De viercijferige code kies je zelf op het moment dat je de optie vergrendelen kiest.
  • Wissen is de optie als je je gegevens permanent van de smartphone wilt verwijderen. De telefoon gaat dan terug naar de fabrieksinstellingen maar is hierna ook niet meer terug te vinden in de app.

smartphone gestolen

Apple (iOS)

Ook als je een iPhone kwijt bent dan kan je deze met wat geluk traceren. Op iedere iPhone staat namelijk de app Zoek iPhone. Deze app op iOS werkt hetzelfde als Apparaatbeheer op Android. Log met je iCloud-account in op de app en je krijgt de GPS-locatie van je smartphone in Apple Kaarten te zien. Zoek iPhone kan ook gebruikt worden op een computer. Ook hier kan je voor dezelfde opties als bij Android kiezen: ‘bellen’, vergrendelen en wissen.

Bij iOS zorgt de app er ook voor dat er een bericht met een alternatief telefoonnummer op het scherm van je vermiste telefoon komt te staan.
Met deze tips en een beetje mazzel heb je je Android of iPhone binnen de kortste keren weer in je broekzak. Als je er zeker van bent dat je smartphone gestolen is, dan raadt OnlySim het altijd aan om meteen aangifte te doen bij de politie. Probeer hierna met behulp van bovenstaande tips je telefoon terug te vinden.