Heb je een nieuw sim only-abonnement maar werkt je nieuwe simkaart niet op je smartphone? Dan heeft je telefoon mogelijk een simlock. OnlySim legt uit hoe je een simlock verwijdert.

Dit houdt een simlock in

Een simlock is een blokkering in een smartphone waardoor je alleen simkaarten van één bepaalde provider in het toestel werken. In het verleden boden providers een telefoon vaak goedkoper aan in combinatie met een abonnement, waardoor ze minder verdienden op het toestel zelf. Met een simlock probeerden zij dan klanten langer aan zich te binden en het geld terug te verdienen. Echter hebben de nieuwere toestellen vrijwel allemaal geen simlock.

Checken of je toestel een simlock heeft

Je kunt gemakkelijk checken of je een toestel een simlock heeft door een simkaart van een andere provider in je toestel te stoppen. Werkt deze simkaart niet, dan heeft je telefoon een simlock.

Heb je geen beschikking over meerdere simkaartjes, dan kun je het IMEI-nummer gebruiken. Deze code is voor elke smartphone uniek. Voor een iPhone vind je het nummer via ‘Instellingen > Algemeen > Info’. Op een Android-toestel zie je het nummer in de instellingen bij ‘Over de telefoon > Status > IMEI-informatie’. Als je het nummer hebt gevonden, vul je het in op IMEI.info. Hier check je of het toestel een simlock heeft of niet.

simkaart activeren

Zo kun je een simlock verwijderen

Er zijn verschillende manieren om je telefoon simlockvrij te maken. De beste en veiligste optie is door het te laten doen door je provider. Bij de meeste providers kun je dit kosteloos aanvragen nadat je het toestel een jaar gebruikt. Wil je eerder de simlock verwijderen, dan betaal je eenmalig bij. Let op als je prepaid gebruikt, de eenmalige bijbetaling wordt dan van je prepaidtegoed afgeschreven.

Om het toestel simlockvrij te maken, vraag je online een zogenaamde unlockcode aan bij je provider. Bij Tele2 vervalt deze code automatisch na één jaar. Vervolgens stop je de nieuwe simkaart in de smartphone en vul je de code in op het scherm dat verschijnt. De simlock is opgeheven en elk simkaartje past in het toestel.

Alternatieven

Een simlock verwijderen kun je ook laten doen in een winkel. Het kan niet in providerwinkels, maar wel in het soort winkels dat ook hoesjes en andere accessoires verkoopt. Een ander alternatief is middels jailbreaken, dat je doet via een app of je computer. Als je deze manier toepast, dan vervalt de fabrieksgarantie van het toestel. Beide manieren werken niet gegarandeerd en zijn op eigen risico. We raden dus altijd aan om een simlock te verwijderen door de unlockcode bij je provider aan te vragen.