Het kan gebeuren dat je een sim only abonnement hebt afgesloten maar dat je die nu wilt opzeggen. Hoe moet ik mijn sim only stopzetten? OnlySim legt je uit hoe het moet.

Sim only stopzetten, waar moet ik opletten?

Een sim only abonnement kun je altijd stopzetten. Het maakt niet uit of je sim only nog 1 maand of 21 maanden duurt. Het opzegtermijn van je contract verschilt wel per provider. Daarnaast moet je goed opletten hoelang je contract nog loopt op het moment dat je hem wilt stopzetten.

Moet ik zelf mijn sim only stopzetten?

Dat hangt af van je eigen keuze. Het is namelijk slim om er rekening mee te houden of je je nummer wilt behouden of niet. Als je je nummer wilt behouden moet je niet zelf je sim only stopzetten. Laat dit dan doen door de nieuwe provider die je kiest, anders ben je je nummer kwijt. Sluit een nieuw sim only-abonnement af en vink tijdens het bestelproces nummerbehoud aan.

Wil je je nummer niet behouden, dan kun je zelf je sim only stopzetten. Doorgaans (afhankelijk van je provider) gaat dit telefonisch, per mail of schriftelijk. Voor de precieze procedure en contactgegevens moet je klantenservicepagina van je provider raadplegen.

sim only stopzetten

Wat is de opzegtermijn?

De opzegtermijn verschilt per provider en hangt daarnaast ook af van je contract. Wanneer je een contract met onbepaalde duur hebt, kun je op elk gewenst moment je sim only stopzetten. Houdt dan wel rekening met een opzegtermijn van één maand, die begint op het moment van opzeggen. Dit is vaak het geval als je contract is verlopen, dan wordt je sim only namelijk stilzwijgend maandelijks verlengd.

Zit je echter nog binnen de contractduur, dan valt de opzegtermijn langer uit. Daarnaast brengt je provider een afkoopsom in rekening voor het vroegtijdig stopzetten van je sim only. Als je expliciet hebt ingestemd met een contractverlenging kan je ook niet zomaar sim only stopzetten. Je zit dan vast aan de verlenging totdat deze is doorgevoerd, hierna zou je je abonnement eventueel alsnog kunnen stopzetten.

Wil je liever geen afkoopsom betalen en ken je iemand die je abonnement graag overneemt? Dan kun je je sim only overdragen. Met het overdragen kun je een abonnement overdragen of juist overnemen en op je eigen naam laten zetten.

Sim only stopzetten bij overlijden

De meeste providers zijn coulant bij het opzeggen van het abonnement van iemand die overleden is. Zo geeft bijvoorbeeld KPN je de mogelijkheid om online een formulier in te vullen en de overlijdensakte mee te sturen, zodat het proces vlot in werking wordt gesteld. Het abonnement wordt stopgezet op de datum van overlijden en teveel betaalde abonnementskosten worden terugbetaald.

sim only databundelSim only tijdelijk stopzetten

Kun je ook je sim only tijdelijk stopzetten? De enige provider waarbij je dit kunt doen, is Vodafone. Voor een periode van minimaal 3 tot maximaal 9 maanden biedt Vodafone je de optie om je sim only te pauzeren. De service kost eenmalig 20,84 euro en zorgt ervoor dat je bundels ‘bevriezen’ en je telefoonnummer tijdelijk niet te gebruiken is. De pauze geef je minimaal één maand van tevoren aan. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de dienst vast. Bijvoorbeeld: indien je een toestelbundel in je abonnement hebt moet je die eerst volledig aflossen.

Bij de overige providers is het helaas niet mogelijk om je sim only tijdelijk stop te zetten. Wil je je sim only niet permanent stopzetten, maar ook maandelijks niet teveel betalen voor een abonnement dat je niet gebruikt? Dan kun je ook je sim only aanpassen. Pas de bundels in je abonnement zover mogelijk naar beneden aan. Zo zorg je ervoor dat je het laagst mogelijke bedrag per maand betaalt voor je ongebruikte sim only. Een andere optie is om over te stappen op een prepaid abonnement. Dit kan alleen als je een maandelijks opzegbare sim only hebt. Neem een prepaid abonnement en vraag bij de provider van je nieuwe simkaart nummerbehoud aan. Zo behoud je je nummer en vermijd je vaste maandelijkse kosten.