De weken voor je vakantie zijn een goed moment om uit te zoeken hoe het zit met jouw sim only in het buitenland. OnlySim helpt een handje.

Je smartphone gaat overal mee naar toe en reist dus ook mee naar je volgende vakantiebestemming. Hoewel na juli 2017 roaming niet langer is toegestaan, moet je nu nog wel rekening houden met speciale tarieven in het buitenland. OnlySim laat zien waar je op moet letten als je naar het buitenland gaat.

Sim only buitenland

Om gebruik te maken van het mobiele internet in het buitenland, dien je te roamen. Dit betekent dat je gebruikmaakt van het mobiele netwerk van een andere provider. Roaming kan er echter voor zorgen dat je extra kosten maakt. Let dus goed op wanneer je roaming gebruikt en zet het uit als je het niet nodig hebt. Wat je hiervoor betaalt, hangt af van de afspraken die jouw provider heeft gemaakt en de tarieven die zij aanbieden. Sommige providers bieden een speciale buitenlandbundel, waarmee je je kosten in het buitenland kunt drukken.

sim only buitenland

In Europa zijn er goede afspraken gemaakt over het gebruik van roaming. Zoals gezegd is roaming niet langer toegestaan na juli 2017. Tot die tijd dalen de kosten voor roaming in het buitenland langzaam.

Afrekening kosten

De meeste providers rekenen de gemaakte kosten in het buitenland af buiten jouw bestaande bundel. Sommige providers trekken de gemaakte kosten echter af van de bundel die je ook in Nederland gebruikt. Een voorbeeld is een hollandsnieuwe sim only. Wil je je belkosten in het buitenland niet te hoog laten oplopen, dan is het goed om te kijken op welke manier jouw provider deze kosten afrekent.

De buitenlandbundel

Een manier om de kosten laag te houden, is door een buitenlandbundel af te sluiten. Deze bundels moet je vaak ook zelf weer uitzetten. Kijk dus goed naar de voorwaarden. De volgende providers bieden buitenlandbundels aan:

 • KPN: check hier alle tarieven
 • Telfort: check hier alle tarieven
 • Tele2: check hier alle tarieven
 • T-Mobile: check hier alle tarieven
 • Vodafone: check hier alle tarieven
 • Youfone: check hier alle tarieven

Hieronder providers die geen buitenlandbundel aanbieden. Ze hanteren wel verhoogde tarieven:

 • Ben: check hier alle tarieven
 • Hollandsnieuwe: check hier alle tarieven
 • Robin Mobile: check hier alle tarieven
 • Simpel: check hier alle tarieven
 • Simyo: check hier alle tarieven
 • Ziggo: check hier alle tarieven (alleen buiten EU)

Meer informatie over de beschikbare buitenlandbundels van een provider? Klik bij de Sim Only Top 3 op ‘Meer info’ en je ziet direct hoe het zit.

Moet ik een buitenlandbundel afsluiten?

Dat is niet verplicht. We adviseren alleen zo’n bundel af te sluiten als je van tevoren weet dat je veel gebruik gaat maken van mobiel internet en telefonie in het buitenland. Neem je liever afstand van de dagelijkse hectiek en laat je je smartphone in je koffer zitten, of heb je genoeg aan de wifi-verbinding van jouw hotel, dan kun je het prima af zonder extra bundel. Vergeet dan echter niet roaming op jouw telefoon uit te zetten. Dit vind je in het instellingenmenu onder het kopje ‘mobiele netwerken’. Denk je slechts één dag veel gebruik te maken van bellen/sms’en/internet, overweeg dan een dagbundel van een van de volgende providers:

Nog een paar tips

Of je nu voor een buitenlandbundel kiest of toch gaat roamen, met de volgende vier tips voorkom je een hoge rekening.

 • Download of bekijk/luister geen foto’s, video’s en muziek van het internet. Hiermee verbruik je erg veel data en ben je zo door je MB’s heen;
 • Duik even in de instellingen van apps als Facebook en je e-mail. Deze apps zijn zo ingesteld dat ze updates, nieuwe berichten en meer blijven binnenhalen, waardoor je ongemerkt veel data verbruikt en je rekening blijft oplopen;
 • Kun je gebruikmaken van wifi, kies dan voor bellen via online diensten als WhatsApp, FaceTime of Skype. Zo verbruik je geen belminuten en houd je toch contact met het thuisfront;
 • Er zijn verschillende navigatie-apps die je offline kunt gebruiken door vooraf de kaarten te downloaden. Meer over het gebruik van apps als Google Maps in het buitenland lees je op zustersite Android Planet.

Check meer tips voor het besparen van data met je iPhone of Android.