Techbedrijven en telecomproviders zijn er al jaren mee bezig: het ontwikkelen van een 5G-netwerk. De opvolger van 4G maakt nog sneller internet mogelijk. Deze providers ondersteunen allemaal 5G.

Welke providers 5G aanbieden

Het 5G-netwerk is op zijn vroegst pas ergens in 2020 in Nederland beschikbaar. Op dit moment zijn er dus ook nog geen providers die 5G-abonnementen aanbieden. Dat betekent alleen niet dat de bedrijven er niet mee bezig zijn.

In tegendeel zelfs. Zo hebben het inmiddels gefuseerde Tele2 en T-Mobile beloofd dat zij als eerste in Nederland een landelijk 5G-netwerk introduceren in 2020. Om dit te bewerkstelligen, wordt er nu al getest met 5G. Ook KPN is druk aan het experimenteren met 5G, net zoals Vodafone. Tot een concreet netwerk kan het voorlopig echter nog niet komen.

Samsung Galaxy S10

Voordat deze aanbieders namelijk daadwerkelijk hun eigen 5G-netwerk kunnen opbouwen, moeten eerst nog de 5G-frequenties geveild worden. Naar verwachting gebeurt dit in 2019 nog. In theorie zouden Tele2 en T-Mobile dan dus de eerste providers zijn die een netwerk hebben liggen dat 5G ondersteunt.

Wanneer er 5G sim only abonnementen beschikbaar zijn

Omdat we nog aan de vooravond van het daadwerkelijke 5G-netwerk in Nederland staan, is het echter lastig te zeggen welke providers er als eerste zijn. Op den duur zullen alle telecombedrijven overstag gaan. Voor kleinere (sim only)-providers betekent dat niet per se dat ze pas jaren na de grote bedrijven 5G-internet kunnen aanbieden.

Het is aannemelijk dat de vele aanbieders die nu gebruikmaken van het 4G-netwerk van KPN ook kunnen profiteren van het 5G-netwerk van KPN. Als Tele2 en T-Mobile daadwerkelijk de eerste providers zijn met 5G-internet, bieden zij hoogstwaarschijnlijk ook als eerste een sim only-abonnement met 5G aan. Het is nog maar de vraag wat de prijs hiervan zal zijn, maar deze ligt in het begin ongetwijfeld hoger dan voor een bundel met ‘regulier’ 4G-internet.

Wil je dus graag een 5G sim only-abonnement, is het nog even afwachten. Heb je in de tussentijd een nieuwe sim only nodig? Dan is het verstandig om eerst uit te zoeken voor welke sim only provider je het beste kan kiezen. Wil je verschillende aanbieders vergelijken, dan kan dat in onze sim only-vergelijker.