Als je een sim only abonnement hebt met een beperkte datalimiet, is het belangrijk om je dataverbruik bij te houden. Wij laten zien hoe dit werkt.

Waarom dataverbruik bijhouden belangrijk is

Iedere smartphonegebruiker zonder onbeperkte bundel maakt het vroeg of laat een keer mee: halverwege de maand krijg je een sms-bericht dat je al over de helft van je databundel bent. De laatste twee weken van de maand je smartphone gebruiken op rantsoen wensen we niemand toe. Dus is het hoog tijd dat jij meer inzicht krijgt in je dataverbruik. Dit kun je op de volgende manieren doen.

1. Gebruik de app van je provider

De meeste providers hebben een eigen app voor zowel iOS als Android. Hier kun je meer info opvragen over je abonnement, buitenlandbundels aanschaffen en contact opnemen met de helpdesk. Een andere belangrijke functie is de optie om je dataverbruik in te zien.

In deze apps is bijna altijd een overzicht aanwezig waarin je precies ziet hoe groot je databundel is, hoeveel MB je nog te besteden hebt en wanneer je bundel weer wordt vernieuwd. Check dus regelmatig dit overzicht om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan.

Dataverbruik bijhouden

2. Gebruik een app van een derde partij

Een andere mogelijkheid zijn de apps Dataman Next en My Data Manager, twee apps voor iOS of Android. Deze handige apps versturen je een melding als je wel erg snel door je bundel heen gaat. Door in Dataman Next of My Data Manager aan te geven hoe groot je bundel is en wanneer deze verloopt, krijg je handige geheugensteuntjes in de vorm van notificaties.

Ook zijn er widgets toe te voegen met Dataman en je kunt een stopwatch aanzetten die afgaat als je een bepaalde hoeveelheid data verbruikt hebt. Dat geeft je extra inzicht in welke apps misschien wel erg vrijgevig omgaan met je kostbare bundel.

Download DataMan Next voor iOS
Download My Data Manager voor Android

3. Bekijk de data-instellingen van je smartphone

Zowel iOS als Android hebben handige ingebouwde instellingen die je meer informatie geven over je datagebruik. Zo kun je per app zien hoeveel data deze verbruikt heeft en kun je ook meteen de toestemming intrekken dat een app toegang heeft tot je mobiele databundel. Handig voor een app als YouTube, of een podcast-app die ongemerkt op de achtergrond grote bestanden downloadt terwijl je niet met wifi verbonden bent.

Dit werkt als volgt op Android:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar Netwerk en Internet en tik op ‘Datagebruik’;
  3. Controleer in het volgende venster je totale datagebruik;
  4. Tik op ‘Gebruik van mobiele data’ om een grafiek en andere details per app te bekijken.

Zo controleer je jouw dataverbruik op een iPhone:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik op ‘Mobiel netwerk’;
  3. Scroll naar beneden om per app het mobiele dataverbruik te zien;
  4. Gebruik de schakelaar achter een app om mobiel internet voor een app toe te staan of af te wijzen.

Op vakantie buiten de EU? Zo houd je jouw mobiele datakosten binnen de perken!