Hoewel steeds meer providers onbeperkt mobiel internet bieden, blijken er stiekem toch wat voorwaarden aan vast te zitten. Dit moet je weten over een fair use policy. 

Fair use policy: dit moet je weten

Een onbeperkt mobiel abonnement heeft nog zijn grenzen, want de provider probeert vaak te voorkomen dat je onredelijk veel data of belminuten verbruikt. In de fair use policy is vastgelegd hoeveel je daadwerkelijk mag verbruiken. Gebruik je meer dan de fair use policy toestaat, dan wordt je abonnement vaak alsnog aan banden gelegd door de provider.

Je kunt tegenwoordig een sim only-abonnement met onbeperkt internet vinden bij verschillende providers. Met zo’n naam wordt de indruk gewekt dat je eindeloos, overal en altijd gebruik kunt maken van je mobiele internet. Om te zorgen dat het internetverbruik niet de spuitgaten uitloopt, hebben vrijwel alle providers alsnog een fair use policy.

De fair use policy gaat er vanuit dat je niet (veel) meer mag gebruiken dan de meeste andere klanten van een provider. Als je provider een fair use policy heeft en je verbruikt veel meer data dan de gemiddelde gebruiker, dan kun je een waarschuwing ontvangen. Na het overtreden van de limiet legt de provider je mobiele internet (tot het einde van de maand) aan banden. Soms wordt de snelheid fors verlaagd, soms heb je zelfs helemaal geen mobiel internet meer. Over het algemeen hoef je je overigens geen zorgen te maken: je moet zéér veel data verbruiken voor je in de problemen komt.

Daarnaast zijn er providers die geen harde fair use policy hebben, maar die wel proberen te voorkomen dat je grote hoeveelheden data verbruikt. Zo krijg je met een onbeperkt T-Mobile sim only in theorie onbeperkt mobiel internet, maar in de praktijk begin je elke dag vers met een databundel van 5GB. Zodra die 5GB verbruikt is, kun je via de T-Mobile-app gratis en gemakkelijk nieuwe bundels van 1GB aanvragen. De provider wil daarmee voorkomen dat je op de automatische piloot grote hoeveelheden data per dag verbruikt.

Niet hoeveel, maar hoe

Sommige providers hebben niet alleen een limiet op hoeveel je verbruikt, maar ook op hóe je het gebruikt. Daardoor proberen ze bijvoorbeeld te verbieden dat je je mobiele abonnement continu als hotspot gebruikt voor andere apparaten. Je mobiele abonnement is namelijk, zoals de naam al aangeeft, eigenlijk bedoeld voor je mobiele telefoon. Providers zien liever niet dat je het ook gebruikt voor je laptop of om thuis naar je Chromecast te streamen, bijvoorbeeld. Wettelijk gezien mogen providers dit niet zomaar verbieden, maar sommigen proberen het toch.