Je hebt de term misschien al weleens gehoord: eSIM. Maar wat is een eSIM eigenlijk en wat betekent het voor smartphonegebruikers? 

Wat is eSIM?

eSIM is een afkorting van ‘embedded SIM’, en is in het leven geroepen om als opvolger te dienen voor de wereldwijd gebruikte plastic simkaart. Een eSIM doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon. De eSIM bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. De ingebouwde simkaart is gemaakt door GSMA, een overkoepelende organisatie voor smartphoneproviders wereldwijd.

De eerste smartphones met eSIM-ondersteuning zijn al verkrijgbaar in Nederland, zoals de iPhone XS en de Google Pixel 2. Alleen Simyo ondersteunt eSIM echter voor iPhones op dit moment. Overige providers moeten nog speciale ondersteuning ontwikkelen voor de elektronische simkaart.

Wanneer er steeds meer smartphones verschijnen die eSIM ondersteunen, zou daar misschien verandering in kunnen komen. Maar tegelijkertijd brengen fabrikanten ook nog niet zo snel smartphones op de markt die de techniek ondersteunen, doordat er simpelweg geen providers zijn die het aanbieden.

Bekijk en bestel e-sim bij Simyo voor je iPhone

Dit kun je straks doen met eSIM

Er zitten behoorlijk wat voordelen aan een eSIM. Naast dat je nooit meer op zoek hoeft naar een paperclip of andere simtool om je kaart te verwisselen, is eSIM ook het einde van dualsim-smartphones. Met één eSIM kun je namelijk meerdere abonnementen hebben, zonder over een tweede simkaart te moeten beschikken. Ook overstappen naar een andere provider wordt zo doodeenvoudig, want je hoeft geen nieuwe kaart meer in je toestel te steken. Het enige wat je hoeft te doen is je abonnement over laten zetten, en je provider doet de rest.

Omdat je met eSIM meerdere abonnementen kan afsluiten op een simkaart, is de technologie ideaal wanneer je een privé- en zakelijk abonnement hebt. Hierdoor gaat schakelen moeiteloos en hoef je bovendien niet per se een toestel aan te schaffen met dualsim-ondersteuning.

grote databundel

Vergeleken met een fysieke simkaart, is eSIM niet alleen sneller, maar ook veiliger. Je simkaart kan niet meer gestolen worden en is gebonden aan een smartphone. Wanneer een fysieke simkaart overbodig wordt, geeft dat smartphonefabrikanten meer ruimte in het toestel voor bijvoorbeeld een grotere accu. Het weglaten van een simkaartslot zou er ook voor zorgen dan telefoons nog meer water- en stofdicht gemaakt kunnen worden.

Internet of Things

Niet alleen smartphones kunnen gebruikmaken van eSIM. De geïntegreerde simkaart kan ook voor internet-of-things-toepassingen ingezet worden. Denk aan slimme brandmelders, koelkasten of verlichting, die straks via het mobiele netwerk te bedienen zijn. Ook voor smartwatches als de Apple Watch of Samsung Galaxy Watch is het ideaal. Voor al deze apparaten hoef je dan geen losse simkaarten te regelen, maar ze gewoon aan te melden met hun eSIM.

Bekijk en bestel e-sim bij Simyo voor je iPhone

In het geval van een smartwatch heb je op die manier ook geen smartphone in de buurt meer nodig om van internet gebruik te maken. Eén ding staat vast: met eSIM wordt het straks een fluitje van een cent om een sim only abonnement af te sluiten. Na het plaatsen van je bestelling en het doorgeven van je eSIM wordt je smartphone of ander apparaat vanzelf geactiveerd. Handig, toch?