Je hebt de term misschien al weleens gehoord: eSIM. Maar wat is een eSIM eigenlijk en wat betekent het voor smartphonegebruikers? 

Dit kun je straks doen met eSIM

eSIM is een afkorting van ‘embedded SIM’, en is in het leven geroepen om als opvolger te dienen voor de wereldwijd gebruikte plastic simkaart. Een eSIM doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon. De eSIM bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk.

Er zitten behoorlijk wat voordelen aan een eSIM. Naast dat je nooit meer op zoek hoeft naar een paperclip of andere simtool om je kaart te verwisselen, is eSIM ook het einde van dualsim-smartphones. Met één eSIM kun je namelijk meerdere abonnementen hebben, zonder over een tweede simkaart te moeten beschikken. Ook overstappen naar een andere provider wordt zo doodeenvoudig, want je hoeft geen nieuwe kaart meer in je toestel te steken. Het enige wat je hoeft te doen is je abonnement over laten zetten, en je provider doet de rest.

Op moment van schrijven zijn er nog geen smartphones op de markt die een eSIM aan boord hebben. Tot die tijd ondersteunen Nederlandse providers de techniek nog niet. Tegelijkertijd brengen fabrikanten ook nog niet zo snel smartphones op de markt die de techniek ondersteunen, doordat er simpelweg geen providers zijn die het aanbieden. Het is dus afwachten tot de eerste fabrikant het aandurft om een smartphone met eSIM op de markt te brengen.

Internet of Things

Maar niet alleen smartphones kunnen gebruikmaken van eSIM. De geïntegreerde simkaart kan ook voor internet-of-things-toepassingen ingezet worden. Denk aan slimme brandmelders, koelkasten of verlichting, die straks via het mobiele netwerk te bedienen zijn. Voor al deze apparaten hoef je dan geen losse simkaarten te regelen, maar ze gewoon aan te melden met hun eSIM. Eén ding staat vast: met eSIM wordt het straks een fluitje van een cent om een sim only abonnement af te sluiten. Na het plaatsen van je bestelling en het doorgeven van je eSIM wordt je smartphone of ander apparaat vanzelf geactiveerd. Handig, toch?