Als je een sim only-abonnement met een beperkte internetbundel hebt, is het verstandig om je dataverbruik in de gaten te houden. Dan kom je een stuk minder snel zonder mb’s te zitten en voorkom je dat je onverwachts moet bijbetalen. Zo houd je jouw dataverbruik in de gaten.

Hoe kan ik mijn dataverbruik per maand zien?

Een videootje kijken hier, een fotoalbumpje op Facebook posten daar: als je even niet oplet, kan het zijn dat je je hele internetbundel er in korte tijd doorheen jaagt. Als je niet zo veel mb’s per maand tot je beschikking hebt, kun je snel tegen onverwachte kosten aanlopen. Wil je precies weten hoeveel data je gebruikt en waaraan dat op gaat, dan kun je je dataverbruik controleren. Doorgaans is dit terug te vinden in de instellingen van je smartphone.

Op een Android-smartphone

Op een Android-smartphone kun je het beste de zoekfunctie in de Instellingen-app gebruiken om op ‘datagebruik’ te zoeken. Doordat fabrikanten veelal een eigen versie van Android bieden, zit dit overzicht namelijk op iedere telefoon wel weer ergens anders verstopt.

Dataverbruik bekijken op je Android-telefoon

In dit overzicht zie je hoeveel data je hebt verbruikt in de afgelopen maand. Om te zien hoeveel internet je gebruikt per app, tik je op ‘datagebruik van app’. De grootste verbruikers van jou data staan bovenaan, dus je hebt snel een overzicht van jouw maandelijkse verbruik.

Op een iPhone

Wil je je dataverbruik inzien op je iPhone? Dan ga je in de Instellingen-app naar het menu ‘mobiel netwerk’. Als je hier iets naar onderen scrollt, vind je onder het kopje ‘mobiele data’ hoeveel je verbruikt hebt in jouw huidige periode.

Daaronder zie je per app hoeveel data ze hebben opgemaakt. Door over het groene schuifje te vegen kun je bovendien gemakkelijk (tijdelijk) dataverbruik voor die app uitzetten. Deze app werkt dan alleen via een wifiverbinding.

Dataverbruik bekijken op je iPhone

Een iPhone telt echter niet automatisch het dataverbruik per maand, maar meet het vanaf een moment dat je handmatig hebt gekozen. Heb je dit nog nooit gedaan, pakt hij dus het punt dat je voor het eerst mobiel internet hebt ingesteld. Om het verbruik te zien, scroll je helemaal naar onderen. Hier zie je de optie ‘stel gegevens opnieuw in’ met daaronder vermeld wanneer dat voor het laatst gebeurt is.

Dit is dus de startdatum van jouw huidige verbruik. Wil je dit dus maandelijks controleren, dan zul je aan het einde van iedere maand het startpunt opnieuw moeten instellen.

Hoe kan ik zien wat mijn maximale dataverbruik is geweest?

Wanneer je een nieuw sim only-abonnement gaat afsluiten, is het handig om vooraf te kijken wat je maximale dataverbruik is geweest. Dit geeft je een idee van hoe groot de internetbundel moet zijn van je abonnement, zodat je niet regelmatig zonder data komt te zitten omdat je een te kleine bundel hebt gekozen.

Op een Android-smartphone kun je in hetzelfde overzicht als waar je per app het verbruik ziet, ook wisselen van maand. Zo kun je door al je afgelopen maanden scrollen, om je verbruik te vergelijken en het hoogste verbruik te vinden. Een tweede manier is om dit via een app te doen, zoals My Data Manager. Deze kun je hier downloaden in de Google Play Store.

In iOS is het niet mogelijk om je maximale dataverbruik te zien, omdat het niet automatisch maandelijks wordt gemeten. Op je iPhone heb je dus ook een app nodig om je dataverbruik op deze manier te monitoren. De prima app My Data Manager is ook voor iOS verkrijgbaar, en hier te downloaden.

Ook interessant: Heb je juist iedere maand genoeg data over, maar te weinig belminuten? Bekijk dan ook eens onze FAQ over bellen via internet en wat daar de mogelijkheden en voordelen van zijn.