Bij een data only-abonnement betaal je alleen voor mobiel internet. Handig als je alles online doet, maar er zitten een paar haken en ogen aan. Dit zijn de voor- en nadelen van een only data-pakket.

Data only-abonnement: de voor- en nadelen

Een data only-abonnement is een variant op sim only, waarbij je een pakket neemt zonder telefoon. Bij data only kun je alleen internetten en dus in principe niet bellen of sms’en. Bij sommige providers is dit wel mogelijk, maar dit loopt flink in de papieren. Dit is wat je moet weten over data only abonnementen.

Voordeel 1: Goedkoper

Het belangrijkste voordeel van een data only-abonnement is dat het geld bespaart. Wanneer jij liever een WhatsApp-bericht stuurt dan belt en daardoor nooit aan je maandelijkse belminuten komt, is het immers zonde om ervoor te betalen. Bij de meeste providers scheelt een only data-pakket ongeveer 2 à 3 euro ten opzichte van een abonnement met belminuten en sms’jes erbij.

Met een data only-abonnement bespaar je geld, maar wel als je echt alleen maar wilt internetten
Met een data only-abonnement bespaar je geld, maar wel als je echt alleen maar wilt internetten

Voordeel 2: Alsnog bellen

Bovendien kun je met een data only-abonnement alsnog bellen, maar met een omweg. Het is tegenwoordig mogelijk om gesprekken via Facebook Messenger, FaceTime, Instagram, WhatsApp of Telegram te voeren. Daarbij wordt sms steeds minder populair en sturen we elkaar vaker WhatsApp-berichten. Op die manier kun je alsnog contact onderhouden met je vrienden en familie, maar dan zonder de ouderwetse belminuten of sms-kosten.

Voordeel 3: Ook voor laptop en tablet

Een ander voordeel van een data only-abonnement is dat je de simkaart in je laptop of tablet kunt stoppen. Hierdoor ben je ook onderweg verzekerd van een internetverbinding. Dit is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld vaak op zakenreis zijn of in treinen zitten zonder (snelle) wifi-verbinding. Zo kun je ongestoord doorwerken aan een presentatie of alvast mailtjes beantwoorden, zodat de laptop dicht kan als je thuiskomt.

Voordeel 4: Kies je eigen toestel

Een ander groot voordeel van een sim only-abonnement, en daarmee dus ook data only, is dat je je eigen telefoon kunt kiezen. Als je nu al een fijne smartphone hebt, of het niet belangrijk vindt om altijd met de nieuwste iPhone of Samsung rond te lopen, is only data daarom een aantrekkelijke optie.

only data-abonnement toestelkeuze

Voordeel 5: Maandelijks opzegbaar

Bovendien kun je bij ieder data only-abonnement kiezen voor een maandelijks opzegbare variant. Hierdoor kun je even ‘proeven’ of het wat is voor jou, zonder er direct 1 of 2 jaar aan vast te zitten. Houd er wel rekening mee dat je bij alle grote providers – KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile – aansluitkosten moet betalen. Dit bedrag ligt tussen de 15 en 25 euro.

Lees ook: Tip: Zo bespaar je op je telefoonrekening in 8 stappen

Nadeel 1: Geen telefoon

Het meest opvallende nadeel aan een data only-abonnement is dat je er geen smartphone bij krijgt. Hierdoor moet je momenteel al in het bezit zijn van een telefoon, of er zelf eentje kopen. Hierdoor zijn je eenmalige kosten wat hoger, maar op de lange termijn ben je vaak goedkoper uit. Het ligt er dus aan wat jij fijner vindt.

Nadeel 2: Niet overal bellen en sms’en…

Niet iedere provider biedt only sim-bundels aan. Zo kun je wel terecht bij KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone, maar bijvoorbeeld niet bij Simyo of Ben. Let echter wel op: bij Data only-abonnementen van KPN en Vodafone krijg je wél een simkaart, maar hier kun je niet op gebeld worden. Deze kaartjes zijn bedoeld om in een laptop te plaatsen. Tele2 en T-Mobile zijn voorlopig de enige providers in Nederland waar je een ‘normale’ simkaart krijgt. Zo kun je dus ook bellen en gebeld worden, en sms’jes versturen en ontvangen.

only data-abonnement nadeel beperkte keuze

Nadeel 3: Of tegen buitenbundel-tarieven

Er staat wel een fors prijskaartje tegenover omdat je het buiten bundel-tarief betaalt. Op moment van schrijven is dit bij Tele2 0,15 euro per minuut of bericht. Indien je per maand dus 14 sms’jes verstuurt of belt is een kleine bundel met 100 sms en belminuten al voordeliger. Bij T-Mobile kost buiten de bundel sms’en internetten zelfs 0,51 euro, waardoor de kleinste bundel eveneens al snel voordeliger is. Met andere woorden: een data only-abonnement is alleen goedkoper wanneer je echt alleen maar wil internetten.

Conclusie

Een data only-abonnement is dus alleen verstandig wanneer je écht alleen maar gaat internetten. Als je iedere maand toch een paar vrienden belt en wat sms’jes verstuurt is het verstandiger om de kleinste bel- en sms-bundel aan te schaffen. Bovendien krijg je bij een data only-abonnement van KPN en Vodafone een simkaart waarmee je niet kunt bellen of sms’en, dus let hier op.

In onze vergelijker kun je alle data only-abonnementen met elkaar vergelijken door op 0 belminuten en sms’jes te filteren. Hierbij zie je direct welke provider en pakket bij jouw wensen aansluit.