Het is je vast wel eens overkomen. Je zou eigenlijk 4G moeten hebben, maar op je scherm staat LTE-internet of iets anders. Maar wat betekenen dat LTE, H+, E en al die andere benamingen?

Verschillende internetbenamingen uitgelegd

Al de verschillende benamingen zorgen vaak voor verwarring. Je hebt een sim only met 4G, maar 4G staat niet altijd boven in je smartphonescherm. En wat is nou precies die E-internetverbinding die ik zie? Is LTE-internet langzamer dan een normale 4G-verbinding? Check het onderstaande overzicht voor de benamingen en wat ze betekenen.

2G, Edge en E

2G is de voorloper van 3G. Deze verbinding zette een grote verandering in het mobiele internetlandschap in werking. Begin deze eeuw werd mobiel internet door 2G toegankelijker, sneller en meer betaalbaar voor de consument. Het 2G-netwerk was een opstap naar het snellere 3G en wordt daarom ook wel 2,5G genoemd.

sim only databundel kiezen

Naast 2G is er ook Edge, of kortweg E. Deze verbinding staat gelijk aan 2,75G en zit daarmee precies tussen 2G en 3G in. Inmiddels is het 2G-netwerk verouderd en zie je het nog weinig op mobiele telefoons. Als je het toch tegenkomt op je toestel dan kun je het aan de volgende benamingen herkennen:

  • 2G (ook wel 2,5G genoemd);
  • Edge of kortweg E (2,75G).

3G, UMCD, 3G+, H, HSPA, H+ en HSPA+

De derde generatie van mobiel internet heet 3G. Dit netwerk zorgde ervoor dat de opkomst van smartphones werd versneld en maakte het mogelijk om op elk moment van de dag online te zijn. Een andere naam voor 3G is UMCD, ofwel ‘Universal Mobile Telecommunication System’.

Jarenlang gold 3G als het snelste mobiele netwerk. Echter staat de technologie nooit stil en werden H en H+ ontwikkeld. Deze netwerken zijn weer een stukje sneller dan 3G en waren het opstapje naar 4G. Gebruik je het 3G-netwerk, dan kun je de onderstaande benamingen op je telefoon tegenkomen:

  • 3G (ook herkenbaar als UMCD);
  • H (ook herkenbaar als HSPA en hetzelfde als 3,5G);
  • H+ (ook herkenbaar als HSPA+ en hetzelfde als 3,75G).

4G, LTE, 4G+ en LTE Advanced

Het meest recente mobiele netwerk is 4G, dat ook wel LTE-internet (Long Term Evolution) wordt genoemd. De opvolger van 3G is de nieuwe standaard voor mobiel internet en biedt een stabielere snellere verbinding.

LTE-internet

Inmiddels is er een iets snellere versie van 4G, genaamd 4G+ of LTE Advanced. Dit netwerk is nog iets vlotter en zorgt ervoor dat je ook op drukke plekken een hoge internetsnelheid behaalt. Vrijwel alle nieuwe high-end telefoons zijn compatibel voor 4G, maar dit geldt niet altijd voor goedkopere smartphones.

De volgende benamingen kun je op je telefoon zien als je op het 4G-netwerk surft:

  • 4G (LTE);
  • 4G+ (LTE Advanced).