Waarschijnlijk doe je het al, bellen via internet. Je hebt een digitale huistelefoon of belt gewoon met je smartphone. Dat bellen via internet gaat heel makkelijk, maar hoe werkt dat nou eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Als je belt via het internet, dan bel je via VoIP. Dit staat voor ‘Voice over Internet Protocol’. Wanneer je in gesprek bent, maakt VoIP kleine gegevenspakketjes van het geluid. Deze worden via de internetverbinding verstuurd naar de persoon waarmee jij op dat moment in gesprek bent.

Bellen via internet: twee vormen

Er zijn twee vormen van bellen via het internet. Bij de eerste vorm bel je via glasvezel (adsl-verbinding) of kabel. Je moet jouw telefoon dan aansluiten op het modem dat je thuis of op je werk hebt. Hierna kan je net zoals vanouds met jouw eigen telefoonnummer andere nummers bellen. Zoals je gewend bent.

bellen via internet

De andere vorm is het bellen via een app. Apps zoals Skype, WhatsApp, Viber, Facebook Messenger en FaceTime bieden deze mogelijkheid. Het enige dat nodig is, naast een stabiele internetverbinding, is dat je de app zelf gebruikt en de persoon die je wilt bellen ook.

Vanzelfsprekend moet je mobiele apparaat wel een microfoon en speaker hebben. Vaak kan je jouw eigen telefoonnummer aan de app koppelen, maar in principe is dit niet nodig. Je belt in dat geval elkaars ‘gebruikersnaam’ in de app.

Waarom bellen via internet

Bellen via internet is niet meer weg te denken en dat komt door de voordelen die eraan vastzitten. Ten eerste is bellen via internet goedkoper dan via de vaste lijn. Dit komt doordat het geluid efficiënt wordt verpakt en digitaal verstuurd. Daarnaast heb je bij mobiel bellen geen bundel voor belminuten nodig. Je kunt namelijk bellen op 3G of 4G-netwerk van je databundel.

Gemak speelt ook een rol. Je kan als consument internet en telefonie in één pakket afsluiten bij een provider, waarmee je het gemak voor jezelf vergroot. Als laatste heb je met bellen via het internet een betere verbinding dan bellen via de vaste lijn. Hierdoor heb je een hogere kwaliteit geluid en ontvangst als je belt.

Via internet bellen is de meest voordelige en handige vorm van bellen. Je bespaart er geld mee, belt met betere kwaliteit en het werkt overal.

Let op:

Als je belt via wifi, dan bel je buiten eventuele maandelijkse wifi-kosten om gratis. Wanneer je belt op de internetverbinding van je mobiele abonnement (3G of 4G) dan kost dat je MB’s van je databundel. Houd daar rekening mee als je een sim only abonnement met onbeperkt internet afsluit, en kies in dat geval voor minder belminuten, maar meer MB’s.