Als je een sim only abonnement afsluit, eindig je altijd met een vast bedrag dat je per maand moet betalen. Maar waar bestaat het bedrag van jouw bundel eigenlijk uit? Zo zijn jouw abonnementskosten opgebouwd.

Uitgelegd: zo zijn je abonnementskosten opgebouwd

Door je eigen sim only-abonnement samen te stellen, sluit je een bundel af die volledig op jouw verbruik en behoefte aansluit. Maar daardoor kan het wel lijken alsof je abonnement een wirwar van opgetelde bedragen is, en weet je niet precies waarvoor je wat betaalt. Je abonnementskosten zijn opgebouwd uit vier factoren.

1. Contractduur

Allereerst is het afhankelijk van de contractduur die je kiest. Bij providers kun je altijd kiezen tussen een éénjarig en tweejarig contract. De voordeligste prijzen krijg je als je voor twee jaar kiest, omdat je dan langer gegarandeerd bij die provider zit.

Prepaid simkaart keuzehulp

De tarieven van een eenjarig contract kunnen soms flink hoger liggen, dus het is aan te raden om voor de langste contractduur te kiezen. Het is daarnaast bij een aantal providers mogelijk om een maandelijks opzegbaar abonnement af te sluiten. Hier betaal je doorgaans ook extra voor.

2. Databundel

Tegenwoordig is dit de grootste kostenpost binnen een sim only abonnement: de databundel. Hoe meer data je wil, hoe meer je betaalt. Deze prijs staat los van bijvoorbeeld je belbundel. Als je bijvoorbeeld voornamelijk WhatsApp gebruikt, Spotify wil luisteren of YouTube-video’s kijkt en vrijwel niet belt met je telefoon, kun je een grote databundel kiezen en combineren met een kleine belbundel.

3. Belminuten en aantal sms’jes

Het uiteindelijke maandbedrag van jouw abonnement is ook afhankelijk van hoeveel belminuten je denkt nodig te hebben. Om te bepalen hoeveel belminuten je nodig hebt, kan het handig zijn om op eerdere facturen te bekijken hoeveel je gemiddeld belt.

Inmiddels is de prijs van een belbundel niet meer zo hoog, en verstandig om mogelijk iets meer te betalen voor een wat grotere bundel. Het kost namelijk al snel veel geld wanneer je moet bellen terwijl je al door je belminuten heen bent.

Door de grote populariteit van berichten-apps als WhatsApp of Facebook Messenger, sturen we steeds minder vaak sms’jes naar elkaar. Daarom geldt je belbundel tegenwoordig ook als het aantal sms’jes dat je kunt sturen. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 300 belminuten? Dan kun je ook 300 sms’jes sturen. Voor sms’jes betaal je dus niet meer apart.

5. Kortingen of extra diensten

Sluit je een abonnement af tijdens een actie of krijg je bijvoorbeeld combivoordeel? Dan hebben die kortingen logischerwijs ook invloed op je abonnementskosten. Verder moet je als nieuwe klant bij een provider altijd rekening houden met eenmalige aansluitkosten.

Tot slot kun je soms nog extra diensten afsluiten, waardoor je maandelijkse abonnementskosten hoger worden. Denk bijvoorbeeld aan een Netflix- of Spotify-abonnement dat je zo extra voordelig afsluit, of een speciale buitenlandbundel omdat je regelmatig naar het buitenland belt.

Sim only-abonnement samenstellen

Ben je op zoek naar een sim only-abonnement? Bekijk de beste sim only aanbiedingen in onze vergelijker. Als je al een sim only hebt maar weet welke kosten je wil verlagen, kan je ook gemakkelijk je sim only aanpassen. Zo betaal je nooit meer dan dat je verbruikt.