Een abonnement vroegtijdig opzeggen kan, maar gaat je waarschijnlijk wel geld kosten. Dit zijn de antwoorden op 5 veelgestelde vragen over voortijdig je abonnement afkopen.

Abonnement vroegtijdig opzeggen

Wanneer je niet tevreden bent over je lopende sim only heb je twee keuzes: uitdienen of afkopen. Dit is alles wat je moet weten.

1. Wanneer kan ik vroegtijdig een abonnement opzeggen?

Je kunt je telefoonabonnement bijna altijd vroegtijdig opzeggen, maar dit is niet gratis. Wanneer de provider aan zijn plicht voldoet – dat wil zeggen ervoor zorgen dat jij kunt bellen, internetten en sms’en onder de voorwaarden die zijn beloofd – moet je het contract afkopen.

Alleen wanneer de aanbieder niet aan haar verplichtingen voldoet kun je gratis onder een lopend abonnement uitkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de verbinding continu wegvalt en jij hebt bewezen dat het niet aan je telefoon ligt, maar aan de provider.

abonnement vroegtijdig opzeggen (1)

2. Hoe duur is vroegtijdig opzeggen?

Bij het afsluiten van een sim only ga je akkoord met een contract. Hierin staat hoe lang de overeenkomst geldig is en wanneer de verbintenis afloopt. De provider rekent op jou en koopt belminuten, internet en sms’jes in waardoor je tot de einddatum van het contract verplicht moet betalen.

Je kunt het abonnement daarom alleen vroegtijdig afkopen door in een keer de resterende maanden voor te schieten, ofwel afkopen. Wanneer je abonnement van 10 euro nog een jaar doorloopt moet je dus 120 euro betalen.

3. Zo zeg je jouw abonnement vroegtijdig op

Bij de meeste providers moet je het abonnement schriftelijk opzeggen via een mail of de website, maar bij sommige partijen is een belletje genoeg. Check hieronder hoe je een sim only opzegt bij jouw aanbieder:

Bij Simpel zijn abonnementen niet voortijdig af te kopen. Wel kun je een halfjaar voor de einddatum van het contract verlengen en eventueel gebruikmaken van actuele kortingsacties.

abonnement vroegtijdig opzeggen (3)

4. Waar moet ik rekening mee houden bij een abonnement afkopen?

Wees er op tijd bij en houd rekening met de opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat wanneer je sim only op 1 mei afloopt, je in maart al moet opzeggen want anders wordt je abonnement automatisch met een maand verlengd.

Heb je een abonnement met smartphone? Dan kun je ervoor kiezen om het toestel los aan te schaffen. Wanneer je het abonnement gaat opzeggen kan je provider precies de dagwaarde van het toestel berekenen, en hoeveel je dus nog moet betalen.

Tot slot rekenen sommige providers administratiekosten om je opzegging te verwerken. Deze variëren van 10 tot 25 euro per telefoonnummer. Zakelijke klanten betalen zo’n 50 procent van de factuurwaarde over de afgelopen drie maanden om het lopende abonnement te annuleren.

5. Kan ik weer een sim only bij mijn oude provider afnemen?

Ja. Wanneer jij de rekening netjes hebt voldaan is er geen reden voor de provider om jou als klant te weigeren. Alleen wanneer je een openstaande schuld hebt word je geweigerd. Wel krijg je misschien een ander klantnummer, omdat de aanbieder jouw vorige account heeft gesloten.