Ga je op wereldreis of studeren in het buitenland? Dan is het handig om bij je sim only stil te staan, want kun je je abonnement tijdelijk stopzetten als je weg bent?

Abonnement tijdelijk stopzetten: de opties

Bij bijna alle providers is het helaas niet mogelijk om je abonnement te pauzeren. De enige provider die je wel de mogelijkheid biedt, is Vodafone. Voor een periode van minimaal drie tot maximaal negen maanden is het mogelijk om je Vodafone sim only te ‘bevriezen’. In deze periode hoef je geen abonnementskosten te betalen. Ideaal, toch?

abonnement tijdelijk stopzetten

Geef minimaal één maand van te voren aan wanneer je de pauze wilt inlassen en Vodafone doet de rest. Zij blokkeren voor die periode je bundels en telefoonnummer, zodat je die niet kunt gebruiken. Nadat je er weer terug bent van weggeweest, gaat je sim only verder waar je hem tijdelijk stopte. Vodafone zorgt er dan voor dat je na de pauze meteen weer kunt bellen en internetten. De service kost éénmalig 20,84 euro en is aan te vragen via de website. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de dienst, dus lees deze van te voren goed.

Is je abonnement tijdelijk stopzetten niet mogelijk bij je provider? Dan zijn er een aantal alternatieven als je je sim only tijdelijk niet gaat gebruiken.

Bundels verlagen

De optie die vaak wordt geadviseerd door providers is je sim only aanpassen, omdat ze je als klant willen behouden. Pas de bundels in je abonnement zo ver mogelijk naar beneden aan. Zo blijven de maandelijkse lasten van je sim only zo laag mogelijk. Deze manier is echter niet ideaal, omdat je alsnog maandelijks blijft betalen voor een abonnement dat je niet gebruikt.

Veel abonnementen kun je namelijk slechts beperkt naar beneden aanpassen. Bij de meeste providers kun je een bundel niet wijzigen naar een bundel lager dan het oorspronkelijke abonnement waarmee je begon. Let er hier dus goed op bij de keuze voor een provider, als je je bundels ook naar beneden wilt aanpassen.

goedkoop bellen

Simkaart aan iemand anders geven

Een andere mogelijkheid is om je simkaart aan iemand anders te geven. Bijvoorbeeld aan een familielid of goede vriend. Die persoon gebruikt dan jouw abonnement terwijl jij weg bent. Spreek met deze persoon af dat hij/zij de maandelijkse kosten voor de sim only overneemt tot je weer terug bent. Zo kun je het geld in je portemonnee houden en tegelijkertijd iemand anders blij maken met een tijdelijk abonnement.

Alleen is het weggeven van een simkaart niet echt de bedoeling. Je sluit namelijk een abonnement op je eigen naam af en zegt daarmee tegen de provider dat jij de simkaart gaat gebruiken. Echter checken aanbieders in de praktijk niet of iemand anders gebruikmaakt van jouw simkaart. Dit maakt het tijdelijk weggeven van je simkaart een optie om de maandelijkse lasten te vermijden.

Sim only overdragen

Is je abonnement tijdelijk stopzetten niet mogelijk, dan kun je hem ook overdragen. Je zet je sim only dan op naam van iemand, wat betekent dat die persoon het contract van je overneemt. Daarmee komt deze optie deels overeen met het weggeven van je simkaartje.

sim only verlengen

Een sim only overdragen is niet ideaal als je graag je abonnement weer wilt gebruiken als je terugkomt van je lange vakantie. Je moet het abonnement dan weer overnemen, wat deze manier omslachtig maakt. Desalniettemin blijft dit een alternatief als je je sim only niet kunt pauzeren.

Verlengen en aanpassen

Ook is het slim om te na te gaan of je je abonnement eventueel al kunt verlengen. Bij een verlenging kun je namelijk nieuwe bundels kiezen. Pas ze in dit geval aan naar de kleinst beschikbare bundels om je maandelijkse kosten zo laag mogelijk te houden. Ga bij je provider na vanaf hoeveel maanden voor het einde van je contract je sim only verlengen mogelijk is.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om bij het verlengen over te stappen naar een maandelijks opzegbare sim only. Zo’n sim only kun je namelijk elke maand opzeggen en ook zonder beperkingen naar boven en beneden aanpassen. Hiermee beperk je de maandelijkse lasten van je abonnement. Check voor een maandelijks opzegbaar abonnement met onbeperkte bundels de sim only’s van Robin Mobile.

robin mobile 4g

Maandelijks opzegbaar abonnement omzetten

Heb je al een maandelijks opzegbaar abonnement? Dan kun je deze op ieder moment opzeggen, waardoor je niet aan een overbodige sim only vastzit. Echter is het grote nadeel van je sim only stopzetten dat je je telefoonnummer kwijtraakt. En dat wil je natuurlijk niet.

Om je telefoonnummer te behouden kun je je maandelijkse opzegbare sim only omzetten naar prepaid. Hiervoor moet je een prepaid simkaart aanschaffen en bij de provider van die simkaart nummerbehoud aanvragen. De provider zet dan het nummer voor je over. Zo ben je af van maandelijkse abonnementskosten en kun je je nummer behouden. Wel moet je minimaal één keer per half jaar minuten of mb’s gebruiken of een sms’je sturen zodat je nummer en beltegoed niet komen te vervallen.

Abonnement stopzetten

Als alle bovenstaande opties niet voor je werken, dan is je abonnement tijdelijk stopzetten niet mogelijk. De laatste optie is dan je sim only stopzetten. Let hierbij goed op je contractduur, want vroegtijdig opzeggen betekent dat je extra moet betalen. Daarnaast verlies je je mobiele nummer en ben je dus niet meer bereikbaar. Daarom is het handig om een maandelijks opzegbare sim only te nemen. Deze kun je op elk moment stopzetten, omzetten naar prepaid of verlagen naar de kleinste bundels.