Het duurt al jaren, maar een 5G-netwerk in Nederland lijkt steeds dichterbij te komen. Maar wat houdt 5G nou eigenlijk in? Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden over 5G in Nederland.

5G gaat ervoor zorgen dat we met z’n alleen een stuk sneller mobiel kunnen internetten. Momenteel is 5G in Nederland echter nog niet beschikbaar. Wanneer we het kunnen verwachten, wat je ermee kunt en meer lees je in dit artikel.

1. Wat is 5G?

5G is de opvolger van het huidige 4G-netwerk en staat voor een draadloze technologie die voor nog sneller mobiel internet zorgt. Als je het vergelijkt met 4G-internet, kun je met 5G veel sneller up- en downloaden. Dit betekent dat een film downloaden op Netflix of een video op Instagram posten in luttele seconden gebeurt. Je mobiele internetverbinding wordt dus een stuk vlotter, maar het bereik van het netwerk wordt ook beter.

De zogeheten bandbreedte van 5G is namelijk ook groter dan bij 4G. Waar je nu in uithoeken van het land nog weleens slecht bereik hebt, is dat bij 5G niet meer het geval. Ook komen vervelende situaties als lage snelheid en storingen op drukke locaties bijna niet meer voor. Zo heb je met 5G bijvoorbeeld altijd bereik op een drukbezocht festival.

4G dekking in Nederland

2. Wanneer is er 5G in Nederland?

Voordat telecomproviders een eigen 5G-netwerk kunnen aanleggen, moeten de frequenties voor dit netwerk eerst worden geveild. Dit is in handen van de Nederlandse overheid, die de veiling waarschijnlijk eind 2019 plaats laat vinden. Pas daarna kunnen providers aan de slag met hun eigen netwerk. Het is dan ook nog onduidelijk welke providers 5G als eerste aanbieden.

T-Mobile beloofde onlangs dat het in 2020 als eerste een landelijk dekkend 5G-netwerk heeft opgezet. Ook de overheid ziet graag ‘rond 2020’ een werkend 5G-netwerk. Bovendien zijn er Europese afspraken gemaakt dat vanaf 2025 meer dorpen en steden toegang hebben tot 5G. We kunnen dus op z’n vroegst in 2020 5G in Nederland verwachten en in de jaren erna volgen verbetering van het netwerk en meer beschikbare providers.

3. Hoe snel is 5G vergeleken met 4G en wifi?

Als opvolger van 4G, is 5G-internet logischerwijs beduidend sneller. Volgens experts zijn de verbeteringen enorm groot, en gaat het niet om zomaar een sneller netwerk. Laadtijden zoals je die met het huidige internet nog wel eens hebt, zijn waarschijnlijk verleden tijd.

Maar naast dat het netwerk sneller is dan het huidige mobiele internet, laat 5G in Nederland ook bekabeld internet en wifi ver achter zich met zijn snelheden. Het is veruit de snelste verbinding en dus niet alleen voor op je smartphone interessant. Ook slimme apparaten of zelfs zelfrijzende auto’s kunnen in de toekomst hiervan profiteren.

4. Wat kun je met 5G?

5G biedt je dus voornamelijk heel snel internet, maar daar zit wel een voorwaarde aan vast. Het is namelijk noodzakelijk dat je smartphone 5G ondersteunt. Omdat het om een nieuwe frequentie gaat, kunnen smartphones die het huidige 4G-internet ondersteunen dat niet zomaar. Zo hebben de telefoons meer antennes nodig die geavanceerd genoeg zijn om 5G-snelheden aan te kunnen.

5G in Nederland

5. Welke smartphones ondersteunen 5G?

Als je dus vanaf het begin wil profiteren van dit snelle internet, zul je ook een nieuwe smartphone in huis moeten halen die 5G-compatibel is. Ondanks dat er in veel landen, waaronder Nederland, nog helemaal geen 5G-netwerk is, zijn er al wel verschillende 5G-smartphones op de markt verschenen. Bekijk het overzicht van onze zustersite Smartphone.nl om te zien welke smartphones 5G al ondersteunen.

6. Is 5G gevaarlijk of ongezond?

Een belangrijk onderwerp van gesprek rondom 5G is dat de frequentie gevaarlijk of op termijn ongezond zou kunnen zijn vanwege de straling waaraan mensen blootgesteld worden. Omdat allerlei experts en onderzoeken elkaar tegenspreken, is daar nog geen sluitende conclusie over te geven.

Omdat 5G nog nergens op grote schaal gebruikt wordt, is het nog niet duidelijk of we bij gebruik daadwerkelijk meer aan elektromagnetische velden worden blootgesteld. Zoals het er nu naar uit ziet, is er weinig reden voor paniek. 5G-antennes moeten namelijk aan bepaalde stralingslimieten voldoen om de veiligheid en de gezondheid te garanderen.

Wil je een sim only afsluiten met mobiel internet? Voorlopig zul je het dus nog even met 4G moeten doen. Bekijk ook bij welke providers je terecht kan voor 4G en wat de verschillen zijn tussen deze 4G-netwerken.